Het kantarellpasta med vitlök

Av Lise Finckenhagen

(5)

Vad tycker du?

Het kantarellpasta med vitlök

Finns det något bättre sätt att njuta av säsongens nyplockade kantareller än att smörsteka dem med vitlök? Det passar perfekt till pasta med nyriven parmesan, pepprig ruccola och het chili. Enkelt och himmelskt gott!

Pasta med smörstekta kantareller, parmesan, ruccola och chili är perfekt när du känner för något gott och enkelt till middag.
Pasta med smörstekta kantareller, parmesan, ruccola och chili är perfekt när du känner för något gott och enkelt till middag.

Ingredienser

300 gpasta, gärna spagetti
400 gKantareller, rensade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 Schalottenlökar, stora, finhackade
1 dlparmesan, riven
2 nävarruccola, eller babyspenat
1 knippegräslök, eller persilja, hackad
smör och olja, till stekning
salt och malen peppar
torkad chili, eller chiliflakes

Gör så här

  1. Koka pastan i rikligt med kokande välsaltat vatten (använd ca. 1 msk salt per liter, smaka på vattnet!). Tänk på att pastan ska kokas "al dente", dvs. det ska fortfarande vara lite tuggmotstånd i pastan.
  2. Stek kantarellerna medan pastan kokar. Använd en stor stekpanna och stek svampen några minuter på hög värme i lite olja. Undvik att röra om första minuten, skaka hellre lite på pannan. Tillsätt en rejäl klick smör (2-3 msk), schalottenlök och vitlök. Låt det fräsa och sjuda under omrörning (löken ska bli mjuk och gyllene utan att bli hårdstekt), smaka av med salt och peppar och rör ner gräslöken.
  3. Ta vara på ca. 1 dl av kokvattnet när du häller den kokta pastan i ett durkslag.
  4. Lägg tillbaka pastan i kastrullen. Rör ner kantarellerna, det mesta av parmesanosten, salladen och en rejäl nypa chili. Späd med en skvätt kokvatten så att pastan får en saftig och god konsistens. Strö över resten av parmesanosten och servera direkt!

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Het kantarellpasta med vitlök