Rödkålssallad med fikon

Av Lise Finckenhagen

(0)

Vad tycker du?

Rödkålssallad med fikon

Rödkål är det perfekta tillbehöret till julbordet och den här variant med balsamvinäger, fikon och svartvinbärssirap är läcker och kryddig. Toppa med färska örter och hallon så blir den ännu vackrare – och godare.

Smörstekt rödkålssallad med fikon,  och svartvinbärssirap
Smörstekt rödkålssallad med fikon, och svartvinbärssirap

Ingredienser

1 Rödkål, medelstor
2 msksmör
1 dlbalsamvinäger, ev. rödvins- eller sherryvinäger
2 dlsvartvinbärssirap
1 tskkryddpeppar, krossad
0,5 tskanisfrön, krossade
1 bitkanelstång
100 gtorkade fikon, ev. russin
1,5 tskSalt
malen peppar

Till servering

färska örter
färska hallon

Gör så här

  1. Skölj kålhuvudet, ta eventuellt bort de yttre bladen om de inte är snygga. Dela kålhuvudet i fyra båtar och skär rödkålen fint, använd inte den tjocka mittstjälken.

  2. Smält smöret i en passande kastrull, och fräs kålen under omrörning tills den blir blank och börjar sjunka ihop lite.

  3. Tillsätt övriga ingredienser utom fikonen. Koka upp och låt puttra/sjuda under lock i en halv timme, rör om då och då.

  4. Ta av locket, lägg i de hackade torkade fikonen och låt rödkålen puttra/sjuda utan lock i ytterligare en halv timme. Rör om då och då, se till att kålen inte kokar torr, tillsätt en skvätt apelsinjuice eller vatten om det behövs.

  5. Justera smaken med salt och peppar, och rör gärna ner lite fett/buljong från revbensspjället innan servering.

  6. Garnera rödkålen med till exempel hallon, äppelskivor, torkade tranbär och/eller hackad persilja om så önskas. Kom ihåg att ta bort kanelstången innan servering.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Rödkålssallad med fikon