Helstekt rödtunga

Av Godare

(4)

Vad tycker du?

Helstekt rödtunga

Kocken Thomas Sjögren lär ut konsten att helsteka rödtunga.
Stek i både smör och olja och smaksätt gärna med någon färsk krydda som till exempel rosmarin.

Ingredienser

Rödtunga

4 stRödtunga, hela utan skinn
1 dlVetemjöl
1 dlRågmjöl
50 gsmör
Matolja

Sandefjordssås

1 dlvispgrädde
1 dlcréme fraiche
100 gsmör
0,5 citron
50 gForellrom, valfritt

Sallad på äpple och pepparrot

2 stÄpple
4 cmpepparrot
0,5 citron
Dill
gräslök
kokt potatis

Gör så här

  1. Rödtunga: Ta ur romsäcken och klipp bort fenorna på rödtungan. Skölj fisken ren från blod och andra rester. Blanda vetemjöl och rågmjöl och lägg det på en tallrik. Salta fisken och vänd den snabbt i mjölblandningen. Värm en stekpanna och häll i oljan. Stek fisken på en sida tills den fått ordentligt med färg. Lägg i smöret och vänd fisken. Stek fisken på andra sidan och lyft upp fisken på en plåt. Fisken bör ha en innertemperatur på 47 grader vid benet för att det ska lossna fint. Baka eventuellt färdigt fisken i ugnen på 180 grader.
  2. Sandefjordssås: Koka upp grädde och crème fraiche, mixa i smör och smaka av med salt samt zest och saft från citronen. Vänd i forellromen vid servering.
  3. Sallad på äpple & pepparrot: Skär äpplet i kuber. Pressa på citronjuice, hacka dill och gräslök och riv pepparroten. Blanda allt med nykokt potatis och toppa med flingsalt.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Helstekt rödtunga