Kyckling i krämig dragonsås

Av Lise Finckenhagen

(2)

Vad tycker du?

Kyckling i krämig dragonsås

Unna dig något alldeles extra gott med denna suveräna kombination av smaker. Saftiga kycklinglår, färsk dragon, vitt vin och fräst vitlök som blir mild, söt och nötig. Servera med ris och ett gott bröd för att suga upp den läckra krämiga såsen.

Kyckling i krämig dragonsås med vitt vin och vitlök.
Kyckling i krämig dragonsås med vitt vin och vitlök.

Ingredienser

4 kycklinglår, stora, ev. fler om de är små
15 vitlöksklyftor, oskalade
2 dltorrt vitt vin
2 dlKycklingfond
2 dlgrädde
2 msksmör
2 mskOlja
4 stjälkardragon, färsk
salt och malen peppar

Till servering

ris
gott bröd

Gör så här

  1. Klappa kycklinglåren torra och krydda dem väl med salt och peppar.
  2. Använd helst en vid och tjockbottnad gryta. Smält smör och olja i grytan. Lägg i kycklingen med skinnsidan nedåt. Om det inte finns plats för alla kan du göra det i två omgångar. Stek på skinnsidan tills skinnet är gyllene och knaprigt, vänd och bryn även låren på andra sidan. Ta låren ur grytan så länge (om det är mycket fett i grytan kan du ta bort lite av det).
  3. Lägg i vitlöksklyftorna och fräs dem gyllene under omrörning. Tillsätt vin och dragon och låt koka tills det mesta av vätskan har avdunstat. Häll i fonden och grädden och lägg tillbaka låren i grytan. Koka upp.
  4. Täck kastrullen med ett löst lock av aluminiumfolie, och låt det puttra på medellåg värme i ca. 50 minuter (eller tills köttet faller av benet). Rör om eller skaka grytan lite med jämna mellanrum.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Kyckling i krämig dragonsås