Salsiccia penne

Av Godare

(7)

Vad tycker du?

Salsiccia penne

Den kryddiga färsen från färsk salsicciakorv är utmärkt att göra köttfärssås på. Färsen är fet men balanseras med syran från det vita vinet, det ger rätten en djup och salt smak som uppskattas av hela familjen.

Recept ur boken ”Köttfärssås” av Jason Diakité, Joel Åhlin och Harald Wachtmeister.

Salsiccia penne
Salsiccia penne

Ingredienser

1 stLök, gul
2 stjälkblekselleri
0,5 dlolivolja
2 klyftor vitlök
0,5 röda chilifrukter, an- passa mängden efter smak och styrka på chilifrukten
7 färska tomater, skål- lade, skalade och tärnade
500 gsalsiccia, med naturell smak
1,5 dltorrt vitt vin
2 msksmör
Salt
svartpeppar
muskotnöt
1 krukabasilika, handriven
Riven parmesanost

Gör så här

1
Hacka lök, selleri och vitlök eller kör i matberedare. Dela och ta ut kärnor från chilifrukten, skär hälften av frukten i strimlor. Skär ett kryss i toppen av varje tomat, ej på kvistsidan.
2
Skålla tomaterna i kokande vatten i någon minut. Skölj i kallt vatten och dra av skalet, tärna tomaterna. Skär ett snitt i korvarna och pressa ut färsen ur fjälstret.
3
Använd en stor stekpanna med höga kanter eller tjockbottnad gryta. Fräs lök och selleri i olivoljan tills det mjuknat, tillsätt vitlök och chili.
4
Smula och ha i salsicciafärsen till det övriga hacket och blanda runt. När färsen legat i ett tag (den behöver inte få färg) tillsätter du de tärnade tomaterna.
5
Nu ska pannan sjuda av godsakerna och vätskan! Låt reducera i 10 minuter, häll i vitt vin, koka in och lägg i smöret. Låt det hela puttra på medelvärme i 20 minuter tills såsen kokat ihop men fortfarande har en lös och glansig konsistens.
6
Tillsätt svartpeppar, riven muskotnöt och basilika. Koka penne 3⁄4 av tiden. Servera din Salciccia penne i en stor rustik skål, fat eller på tallrik och strössla över riven parmesanost. Njut med kallt vitt vin eller citronvatten.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Salsiccia penne