Av Tareq Taylor

Maklobi – Så lagar du Tareq Taylors goda recept

Av Tareq Taylor

(1)

Vad tycker du?

Maklobi – Så lagar du Tareq Taylors goda recept

Maklobi – laga Tareq Taylors recept på hans barndoms favoritmat. En palestinsk klassiker med blomkål eller aubergine och lamm- eller kalvkött.

– Många tror att arabisk mat är stark, det är den oftast inte men den är alltid aromrik, som den här grytan, säger Tareq Taylor.

Recept ur Tareq Taylors kokbok ”Favoriter”.

Ingredienser

1 blomkålshuvud
600 glammkött, eller kalvkött
1 Gul lök
4 kardemummakapslar, hela
6 dlris , rundkornigt
Olja
3 tskSalt
2 tsksvartpeppar, mald
1 tskmald kryddpeppar
1 tskKardemumma, mald
0,5 gsaffran
100 gpinjenötter
naturell yoghurt
Tareq Taylors maklobi.

Gör så här

1
Skölj och skär blomkålen i bitar. Skär köttet i 4 × 4 cm stora bitar och koka dem i 2 liter vatten tillsammans med den skalade, hela löken och hela kardemummakapslar.
2
När köttet är färdigkokt, efter cirka 1,5 timme, lyfter du bort lök och kardemummakapslar och silar buljongen. Blötlägg riset i vatten. Fritera blomkålen gyllenbrun i rikligt med olja i en stekpanna.
3
Krydda buljongen med salt, svartpeppar, kryddpeppar, kardemumma och saffran. Låt koka upp tillsammans med köttet.
4
Lyft upp köttet och lägg det i botten av en stor gryta, lägg därefter i den friterade blomkålen. Sila av vattnet från det blötlagda riset och lägg riset ovanpå blomkålen. Skaka grytan lite så att riset fördelas jämnt. Häll på buljong så att det precis täcker riset och fyll på med ytterligare 3,5 dl buljong.
5
Koka upp på hög värme och sänk sedan värmen till ungefär tvåan på spisen. Låt koka i ca 17 minuter, tills riset är klart, ta grytan av spisplattan och låt vila ytterligare 15 minuter.
6
Vält grytan upp och ner på en bricka, lyft av grytan och förhoppningsvis har du nu en fin ”kaka” på brickan.
7
Garnera med rostade pinjenötter och servera med en klick naturell yoghurt.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. Tareq bytte mat – slapp värk och trötthet

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Mat från Mellanöstern
    3. Lamm
    4. Vegetariskt

Mat från Mellanöstern

Visa alla
(1)

Lammkebab i pitabröd

(1)

Shawarma med tahinidressing

(1)

Svartkålssallad med falafel

(1)

Filodegsrullar med feta och spenat