Kardemummasnurror

Av Godare

(6)

Vad tycker du?

Kardemummasnurror

När doften av nybakade kardemummasnurror sprider sig i huset är lyckan total. Gör en smörblandning av fyllningen så är det lättare att få den att ligga kvar när bullarna snurras ihop.
Recept ur boken ”Fredriks fika” av Fredrik Nylén.

Kardemummasnurror – inget doftar så gott som nybakade bullar.
Kardemummasnurror – inget doftar så gott som nybakade bullar.

Ingredienser

50 gJäst
5 dlmjölk
150 gsmör, rumsvarmt
1,5 dlströsocker
1 tskKardemumma, nystött
1 tskSalt
13 dlVetemjöl, eventuellt mer

Fyllning

150 gsmör
1 dlströsocker
1 mskKardemumma, nystött
1 mskStröbröd

Pensling

2 tskKardemumma, nystött
1 mskströsocker
1 ägg

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke.
2
Värm mjölken till 30–35 grader.
3
Häll mjölken över jästen och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt smör, socker, kardemumma och salt.
4
Tillsätt nästan allt mjöl, spar lite till utbakningen. Arbeta degen tills den släpper från kanterna på bunken.
5
Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i 30–40 minuter.
6
Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
7
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en stor kvadrat på 50 × 50 cm. Bred på fyllningen och vik ihop degen på mitten. Skär ca 2 cm breda remsor. Tvinna remsorna och gör en knut med ändarna nedåt. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och täck med en bakduk.
8
Låt jäsa i 30 minuter.
9
Sätt ugnen på 225 grader.
10
Blanda kardemumma och socker. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över kardemummasockret.
11
Grädda mitt i ugnen i ca 8–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Kardemummasnurror