Rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön

Av Godare

(3)

Vad tycker du?

Rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön

Rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön – en riktigt imponerande och vacker förrätt när du vill bjuda på det där lilla extra.

Recept ur boken ”Rädda maten!” av Paul Svenssons och Christofer Ekman.

Rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön.

Ingredienser

9 rödbetor
1 mskOlivolja
Salt
nymald svartpeppar

Hallonvinägrett

5 mskHallonvinäger, recept nedan
Olivolja
Salt
nymald svartpeppar

Hallonvinäger

500 gHallon, färska eller frysta
1 lVitvinsvinäger

Färskost

1 lmjölk
1 dlvispgrädde
1 tskSalt
2 mskVitvinsvinäger

Till servering

2 dlfärskost
1 dlsolrosfrön

Gör så här

1
Rödbetor: Tvätta rödbetorna. Skiva en av dem tunt på mandolin. Spola skivorna i kallt vatten och torka dem sedan i en salladsslunga. Koka resten av betorna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, i 30–45 minuter. Känn efter med en sticka om de är färdigkokta.
2
Skala och skär betorna i kvartar. ”Dressa” dem med olja, salt och peppar. Blanda hallonvinäger och olja. Smaka av med salt och peppar.
3
Rosta solrosfröna i torr stekpanna så att de får lite färg.
4
Lägg en klick färskost i en halvdjup tallrik och täck med kokta betor. Häll över hallonvinägrett och toppa med tunt skivade rödbetor och rostade solrosfrön.
5
Hallonvinäger: Blanda hallon och vinäger i en glasburk med lock. Låt stå till sig i kylen i en vecka, innan vinägern är färdig att använda. Förvara i kylen.
6
Färskost: Koka upp mjölk, grädde och salt i en kastrull och låt sedan blandningen sjuda tills den är 85 grader. Ta av från värmen och tillsätt vinägern direkt. Rör om försiktigt och låt stå i 20 minuter, tills gräddmjölken har delat sigi färskost och vassle.
7
Lyft upp osten med en hålslev och lägg den i en fin sil med en bunke under. Täck med plastfolie och låt rinna av i kylen över natten.
8
Lägg över osten i en ren behållare och förvara i kylen, så håller den i cirka en vecka.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (3)

    Extra god rödbetssallad

  2. (4)

    Bakad kålrot med vitlöksbröd, hollandaise och salami

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Vegetariskt
    3. Förrätter

Vegetariskt

Visa alla
(1)

Grillad ananas

(1)

Auberginerullar med keso

(1)

Tacosallad med pasta

(1)

Rödbetspasta