Pappardelle med kikärtor, citron och pecorino

Av Nina Kindbro

Vad tycker du?

Pappardelle med kikärtor, citron och pecorino

(1)

Pappardelle med kikärtor, citron och pecorino. Håll utkik efter färska kikärtor i butiker som säljer italienska grönsaker eller produkter från Mellanöstern, då är lyckan gjord! Annars går det bra med de på burk. Recept ur Snacks sallad pasta dessert av Marion Ringborg och Linn Söderström.

Pappardelle med kikärtor, citron och pecorino

Ingredienser

Kikärtor

200 g
kikärtor, torkade, blötlagda minst 10 timmar
6
lagerblad
3 krm
Salt

Pastadeg

5 dl
tipo 00-mjöl, eller durumvete
8
äggulor, à 20 g
1
äggvita, à 40 g
semolina, till utformning

Citronsås

100 g
smör
20 blad
oregano
1
vitlöksklyfta
1
citron, finrivet skal och pressad saft
1 dl
Crème fraiche
3 msk
Olivolja
3 msk
pastavatten
4 krm
Salt
100 g
pecorino, finriven

Gör så här

1
Kikärtor: Koka kikärtor, lagerblad och salt i en kastrull med vatten 15-20 minuter, tills de är mjuka helt igenom. Låt kikärtorna svalna i kokvattnet. Om du får kikärtor över håller de bra i kylen i kokvattnet.
2
Pastadeg: Mät upp tipo 00-mjölet på ett bakbord. Gör en stor grop i mitten.
3
Häll äggulor och äggvita i gropen. Vispa gradvis in mjölet i äggen med hjälp av en gaffel inifrån och ut. Ha inte för bråttom. Om pastan känns för torr lägger du till lite extra äggvita, och om den känns för blöt tillsätter du lite mer mjöl.
4
När degen har gått ihop kan du strö över en stor nypa mjöl och börja knåda, cirka 10 minuter. Det vi vill ska hända är att glutenet ska få liv. Det kommer att göra degen elastisk och du kan forma den till valfri pasta.
5
Plasta in degen eller lägg den i en form med lock och låt vila i kylen, minst 30 minuter upp till 1 dygn.
6
Pappardelle: Ta fram pastadegen ut kylen. Dela pastadegen i två delar och kör dem i pastamaskin eller kavla för hand till 1 mm tjocka pastaplattor.
7
5 Skär pastaplattorna i längder om 30 cm. Strö över rikligt med semolina på pastan och vik ihop plattorna med semolina mellan lagren. Skär pastan på längden i 2 cm breda strimlor. Skaka ut pastan och vänd strimlorna i lite semolina så de inte klibbar ihop. Låt pastan torka luftigt i rumstemperatur cirka 1 timme.
8
Servering: Smält smör med oregano och vitlök i en stor panna på medelvärme. Tillsätt kikärtorna.
9
Koka pappardellen i en stor kastrull med välsaltat vatten 1 minut.
10
Tillsätt 3 msk pastavatten i pannan med oreganosmöret medan pappardellen kokar.
11
11 Lyft över pastan i pannan och tillsätt resterande ingredienser. Rör om till en krämig sås och riv över pecorino.
12
Tillsätt 1–2 msk extra pastavatten om det inte droppar sås från pastan när du lyfter upp den.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Gnudi i vitlöksbuljong

  2. Gröna bönor, sesamfrön, chiliflakes & gräddfil

  3. Fyllda potatisar med rökt fisk och crème fraiche

  4. Eldost med dadlar och chiliolja

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Vegetariskt
    3. Italiensk mat
decoration divider

Vegetariskt

Visa alla

Grillad majs med chilismör

Sötpotatisbowl med avokadohummus

Blomkålskroketter

Sötsur grönsakswok