Rökig morotspizza

Av Godare

Vad tycker du?

Rökig morotspizza

(8)

När sommaren och dess grillkvällar känns långt borta kan en alltid samla vännerna på en pizzakväll med BBQ-feeling i stället! Här är en pizza med rökig och god smak för just det.

Recept ur Hanna Olvenmarks ”Portionen under tian – 300 kronorsveckorna”.

Rökig morotspizza. Perfekt när sommargrillen känns långt borta.

Ingredienser

Ingredienser

12.5 g
torrjäst
2 dl
Vatten, fingervarmt
1 tsk
Salt
1 msk
Olivolja, eller rapsolja
7 dl
Vetemjöl, drygt

Vitlökskräm

1
vitlöksklyfta
2 dl
Crème fraiche

Topping

2
Morötter
3 dl
kikärter, kokta
1 tsk
rökt paprikapulver
1 tsk
olja
Riven ost
svartpeppar

Gör så här

1
Börja med att göra degen: Smula jästen i en bunke. Slå på det fingervarma vattnet och rör om. Rör i salt och olja. Tillsätt mjölet lite i taget tills du har en bra deg som du kan knåda. Knåda i någon minut. Jäs under bakduk i ca 40 min.
2
Sätt ugnen på 250 grader.
3
Skär morötterna i tunna skivor. Blanda morötter, kikärtor, rökt paprikapulver och olja.
4
Skala och pressa vitlöken, blanda ner i crème fraichen.
5
När pizzadegen jäst klart: Kavla ut degen på ett bakplåtspapper och bred ut vitlökskrämen över pizzabotten. Lägg på morot- och kikärtsblandningen och riv över ost. Grädda i mitten av ugnen tills pizzan fått en fin yta, ca 10 min. Toppa med lite svartpeppar.
6
Vegan? Använd veganskt alternativ till creme fraiche och vegansk ost.
7
Tips! Vad göra av resterande jäst? Frys in pizzadeg till nästa gång du ska laga pizza! Då låter du pizzadegen jäsa och sedan formar du degen till en eller flera bollar och fryser in. När det är dags att göra pizza nästa gång låter du degen tina i rumstemperatur och kavlar ut och bakar som vanligt.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Cheap och värmande gulasch

  2. Bolognese på gula ärtor

  3. Grön- och rödkålspizza med citronkräm

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Vegetariskt
    3. Pizza
decoration divider

Vegetariskt

Visa alla

Grillad majs med chilismör

Sötpotatisbowl med avokadohummus

Blomkålskroketter

Sötsur grönsakswok