Små spenatpajer

Av Godare

(12)

Vad tycker du?

Små spenatpajer

De här små minipajerna är en väldigt typisk specialitet för Kreta. Man får dem överallt och alla gör på sitt eget vis. Vanligtvis ingår vilda örter av olika slag, men på svensk mark får det bli spenat eller mangold. Pajerna på bilden har byns taxichaufförs gamla mamma bakat. ”De bästa på hela ön”, enligt sonen – och vi är minsann böjda att hålla med, berättar Jill Johnsson och Maria Molin Ljungren.

Recept från kokboken Jill & Marias taverna, Tukan förlag.

Små läckra spenatpajer.
Små läckra spenatpajer.

Ingredienser

2,5 dlVetemjöl
0,5 tskSalt
3 mskOlivolja
0,75 dlkallt vatten

Fyllning

300 gSpenat, eller mangold
Olivolja
1 Gul lök, finhackad
1 knippedill
100 gmyzithra, eller ricotta
50 gFetaost
1 ägg, uppvispat
Sesamfrön
Salt
nymald svartpeppar

Gör så här

1
En portion ger en sats ger 16 st pajer. Arbeta ihop alla ingredienser till degen tills du får en boll. Ta lite mer mjöl om det behövs. Låt vila i 1 timme i kylen
2
Pajerna går utmärkt att frysa in innan de gräddas. Då håller de cirka sex månader i frysen. medan du gör i ordning fyllningen.
3
Skölj spenaten om det behövs och torka väl. Pressa ur all vätska om du använder tinad spenat. Skär bladen i mindre bitar.
4
Hetta upp olivolja i en stekpanna och mjukstek löken tills den blir genomskinlig. Tillsätt spenaten och låt steka med tills den sjunkit ihop och all vätska kokat bort. Rör ner dill, salt och peppar. Låt svalna.
5
Tillsätt de båda ostsorterna och lite olivolja. Blanda tills du får en tjock smet.
6
Kavla ut degen till en fyrkant, cirka 5 mm tjock, och skär sedan till 16 lika stora fyrkanter. Lägg en rågad tesked fyllning i mitten på varje platta och vik in hörnen diagonalt så att de möts på mitten. Tryck till lite lätt så att degen fastnar. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 175° i 30–40 minuter eller tills ytan fått en fin gyllene färg.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Små spenatpajer

Ämnen

Läs vidare