Blomkålssoppa – med ett orientalisk sting

Av Godare

(11)

Vad tycker du?

Blomkålssoppa – med ett orientalisk sting

Blomkålssoppa – krämig, kryddig och mättande. Kryddblandningen zaatar är god att strö över och toppa gärna med timjan och rostade pumpakärnor.

Recept ur kokboken Soup yourself av Hanna Dunér.

Blomkålssoppa med härliga smaker.
Blomkålssoppa med härliga smaker.

Ingredienser

cashewgrädde

cashewnötter
vatten
Salt

Blomkålssoppa

700 gBlomkål
1,5 tskSpiskummin
2 tskkorianderfrön
1 tskzaatar
0,5 tskKanel
1,5 tskPaprikapulver
2 mskOlivolja, + till marinad
1 Gul lök
2 vitlöksklyftor
1 selleristjälk
1 morot
8 dllantbuljong
1 dlcashewgrädde
0,5 mskcitron
1,5 mskBladpersilja, hackad
Salt

Topping

pumpakärnor
färsk timjan

Gör så här

  1. OBS! Cashewgrädden görs dagen innan eller på morgonen. Blötlägg cashewnötter i kallt vatten ca 8 timmar. Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna i nytt vatten. Mixa dem tillsammans med lite vatten och salt, det ska bli en len yoghurtlik konsistens.

  2. Dela blomkålen i små buketter. Blanda kryddorna. Blanda hälften av blomkålen med hälften av kryddorna, en skvätt olivolja och en nypa salt. Lägg buketterna på en plåt och rosta i 15 minuter.

  3. Finhacka lök, selleri och morot. Fräs i 2 msk olivolja i en gryta 2–3 minuter. Häll på resten av kryddblandningen och fräs på låg värme i 5 minuter under omrörning.

  4. Rör ner blomkålen som inte är i ugnen, häll på buljongen och koka på svag värme i 15 minuter. Mixa soppan med stavmixer, häll på mer vatten om konsistensen är för tjock. Runda av med cashewgrädden och smaka av med pressad citron och salt. Blanda i den rostade blomkålen och persiljan.

  5. Garnera soppan med pumpakärnor och hackad timjan.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Blomkålssoppa – med ett orientalisk sting