Ciabatta – så lyckas du med det goda brödet

Av Godare

Vad tycker du?

Ciabatta – så lyckas du med det goda brödet

(136)

Ciabatta – baka det goda italienska brödet själv. Luftigt, knaprig skorpa och lite seg, så ska en riktig ciabatta vara. Servera med parmaskinka, rucola, avokado och tomater. Toppa med balsamicovinäger och rostade pinjenötter.

En bra ciabatta ska ha hård skorpa och mjukt fint innanmäte.

Ingredienser

Ingredienser

25 g
Jäst, för matbröd
5 dl
Vatten, knappt fingervarmt
12 dl
vetemjöl special
2 tsk
Salt
1.5 msk
olivolja
0.5 msk
strösocker

Till utbakning

2 dl
Durumvetemjöl

Gör så här

1
Värm vattnet till fingervarmt.
2
Lös upp jästen i vattnet och bland med övriga ingredienser.
3
När allt är väl blandat ska degen arbetas kraftigt i maskin i cirka 7 minuter tills den är blank och elastisk. Knådar du för hand så tar det cirka 15 minuter.
4
Lägg degen i en oljad långpanna och pensla med lite olja. Täck med plastfolie och låt jäsa ungefär 1 timme.
5
Häll ut durumvetemjölet på bakbordet och stjälp försiktigt upp degen. Strö mjöl på ovansidan också. Dela degen i tio avlånga bitar och lägg över dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 1,5 timme.
6
Sätt ugnen på 270 grader och ställ en ugnssäker form med vatten på botten av ugnen.
7
Ställ in plåten med brödet i mitten av ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda bröden cirka 20–25 minuter eller tills det fått fin färg.
8
Lägg bröden på ett galler för att svalna.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Fredrik Nyléns 10-minutersfrallor

  2. Formfranska

  3. Filmjölkslimpa med solroskärnor

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Bröd
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!