Aprikosgranité med champagne och mandelsticks

Av Godare

(3)

Vad tycker du?

Aprikosgranité med champagne och mandelsticks

Aprikosgranité – granité är en italiensk isglass, eller smaksatt is. Här är en lyxig variant med champagne och aprikos. Passar framför allt fint som final på en kryddstark middag.

Recept av OS-konditorn Per Olsson.

Aprikosgranité med champagne och mandelsticks

Ingredienser

Aprikosgranité och drink

1 flaskaaprikosjuice, ca 5 dl
4 martiniglas, eller liknande
1 dlSocker
1,5 dlVatten
8 torkade aprikoser
4 dlchampagne

Mandelsticks

50 gSmör
0,5 dlflorsocker
0,5 citron, rivet skal
0,5 äggvita
0,75 dlmjöl
0,5 dlflagad mandel

Gör så här

  1. Frys in juicen i en plastburk minst tre timmar.
  2. Lägg även in martiniglasen i frysen.
  3. Skrapa sedan juicen med en kniv ner i de frysta glasen och stoppa tillbaka de fyllda glasen i frysen.
  4. Koka upp socker och vatten.
  5. Lägg i de torkade aprikoserna och låt ligga i cirka 3–4 timmar.
  6. Vispa smör och florsocker.
  7. Lägg i citronskalet och slå i äggvitan pö om pö, blanda sist i mjölet.
  8. Spritsa ut smeten på bakplåtspapper i cirka 10 cm långa stänger.
  9. Strö över flagad mandel, baka i 200 grader i cirka 7 minuter eller tills sticksen fått gyllenbrun färg.
  10. Ta fram de frysta glasen med aprikosgranitén.
  11. Strimla aprikoserna och lägg i dem i martiniglasen ovanpå granitén.
  12. Slå i champagne och servera tillsammans med mandelsticksen.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Aprikosgranité med champagne och mandelsticks