Lammkebab i pitabröd

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Lammkebab i pitabröd

Kryddig lammkebab i varma pitabröd och tahinidressing blir en smakupplevelse utöver det vanliga. Med spiskummin, kanel, kardemumma och chili blir den saftiga kebaben snabbt en ny helgfavorit.

Lammkebab

Ingredienser

1 Lök
2 vitlöksklyftor
600 gLammfärs
1 mskingefära, färsk och riven
1 tskKoriander, malen
1 tskSpiskummin, malen
1 tskPaprikapulver
0,5 tskKardemumma
0,5 tskKanel
1 tsktorkad chili, krossad, eller chiliflakes
1,5 tskSalt
0,75 tskSvartpeppar, malen
1 dlpersilja, eller en blandning av persilja, koriander och mynta
Olja

Till servering

tahinidressing, se recept nedan
pitabröd
grekisk yoghurt
gurka
rödlök, finhackad
Rödkål, strimlad
granatäppelkärnor
röd chili

Gör så här

1
Finhacka löken och vitlöken till kebaben och blanda alla ingredienser i en skål. Blanda in alla ingredienserna ordentligt i färsen. Forma färsen med fuktiga händer till cirka åtta avlånga köttbullar eller små tjocka korvar. Det kan du göra i förväg och sedan förvara "köttbullarna" i kylen fram till stekning och servering.
2
Hetta upp en stekpanna med lite olja och stek köttbullarna på hög värme tills köttet är genomstekt, ca. 8-10 minuter. Alternativt kan du pensla bullarna med lite olja och grilla dem på hög värme.
3
Servera genast med varma pitabröd, tahinidressing och önskade tillbehör.
4
Tahinidressing: Vispa ihop tahini, citronsaft, vitlök och en rejäl nypa salt. Vispa i iskallt vatten lite i taget. Till en början blir blandningen tjock och klumpig, men fortsätt att vispa i vatten så blir dressingen slät och fin igen. Anpassa mängden vatten efter hur tjock du vill ha dippen.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (25)

    Adana kebab – turkiskt lammfärsspett

  2. (201)

    Kebabtallrik med tahinimajonnäs

  3. (0)

    Vildsvinskebab!

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Mat från Mellanöstern
    3. Lamm
    4. Kött

Mat från Mellanöstern

Visa alla
(1)

Shawarma med tahinidressing

(1)

Svartkålssallad med falafel

(1)

Filodegsrullar med feta och spenat

(1)

Falafel i pitabröd med sval yoghurtdressing