Fikon med lufttorkad skinka och ricotta

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Fikon med lufttorkad skinka och ricotta

Lägg torkade fikon i portvin kvällen innan, och stek dem snabbt med smör och socker precis innan servering. De blir märkbart alkoholhaltiga – vill du göra en mildare variant, låt dem stå i bara en timme.

Fikon med lufttorkad skinka och ricotta
Fikon med lufttorkad skinka och ricotta

Ingredienser

4 fikon, torkade, delade i två
0,5 dlportvin
2 tskSocker
1 tskSmör
8 skivorlufttorkad skinka
2 mskRicotta
1 mskpistagenötter
Salt och peppar

Gör så här

1
Dela fikonen på mitten och lägg dem i en liten behållare. Täck dem med portvin och låt stå i kylen till nästa dag.
2
Ta upp fikonen ur vinet och låt dem rinna av. Smält socker i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt smör och fikon och stek tills de är fina och mörka. Lägg dem på ett serveringsfat.
3
Häll lite portvin i pannan och koka ner till sirapskonsistens. Lägg skinka och ost runt fikonen, strö över nötter, ringla över sirapen. Krydda med lite örter och salt och peppar.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Fikon med lufttorkad skinka och ricotta