Fikon med lufttorkad skinka och ricotta

Av Lise Finckenhagen

Lägg torkade fikon i portvin kvällen innan, och stek dem snabbt med smör och socker precis innan servering. De blir märkbart alkoholhaltiga – vill du göra en mildare variant, låt dem stå i bara en timme.

Fikon med lufttorkad skinka och ricotta

Ingredienser

Ingredienser

4
fikon, torkade, delade i två
0.5 dl
portvin
2 tsk
Socker
1 tsk
Smör
8 skivor
lufttorkad skinka
2 msk
Ricotta
1 msk
pistagenötter
Salt och peppar

Gör så här

1
Dela fikonen på mitten och lägg dem i en liten behållare. Täck dem med portvin och låt stå i kylen till nästa dag.
2
Ta upp fikonen ur vinet och låt dem rinna av. Smält socker i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt smör och fikon och stek tills de är fina och mörka. Lägg dem på ett serveringsfat.
3
Häll lite portvin i pannan och koka ner till sirapskonsistens. Lägg skinka och ost runt fikonen, strö över nötter, ringla över sirapen. Krydda med lite örter och salt och peppar.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Kålsallad med äpple och färska fikon

  2. Bakad ost med fikon och pecannötter

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Smårätter
decoration divider

Smårätter

Visa alla

Rotfruktschips med dipp

Blomkålskroketter

Saltkokt potatis med mojo rojo

Minipajer med ägg och bacon