Tångtacos

Av Godare

(1)

Vad tycker du?

Tångtacos

Tacos med tång? Absolut! Här har vi fyllt brödet med friterad torsk i rörhinna. Det är också gott att fritera svensk eldost på samma sätt.

Recept ur boken ”Plocka tång & strandväxter” av Karolina Martinsson och Linnéa Sjögren.

Friterad torsk i rörhinna som en tacos.
Friterad torsk i rörhinna som en tacos.

Ingredienser

Tång-dan-bing

3 dlvetemjöl
2 mskfinmalda flingor av sockertång, eller fingertång
2,5 dlkokande vatten, ev mer om degen känns för hård
sesamolja, eller rapsolja
Salt

Friterad torsk i rörhinna

120 gTorsk, per person i ca 3 x 2 cm stora bitar
rörhinna, färsk eller fryst tinad
maizenamjöl
neutral olja, till fritering
Salt

Gör så här

1
Tång-dan-bing: Blanda mjöl och tångflingor i en skål. Häll det kokande vattnet över mjölet och rör med degkrokarna tills degen samlar sig till klumpar. Häll ut på bakbord och knåda några minuter tills degen är slät. Låt vila invirad i plast 30 minuter.
2
Dela degen i 8 lika stora bitar. Forma runda bollar och platta till dem som puckar. Pensla puckarna generöst med olja och lägg dem på varandra två och två. Kavla ut varje ”dubbelpuck” så tunt du kan.
3
Ska du steka bröden utomhus penslar du dem med ännu ett lager olja innan du lägger dem i en lämplig burk. Du kan också steka bröden hemma och packa dem i en lätt fuktig handduk innan du går på utflykt.
4
Stek bröden i en stekpanna på medelhög värme till fin stekyta. Vänd och stek andra sidan. Dra försiktigt isär de två bröden från varandra och fyll med valfri fyllning.
5
Friterad torsk: Skölj rörhinnan så att den blir ren från sand och smådjur. Blanda salt i sista sköljvattnet så får den tillbaka sin smak av hav. Kläm ur så mycket vatten du kan och lägg rörhinnan mellan två handdukar och klappa den torr.
6
Blanda ner maizenamjöl med lite salt i rörhinnan så att det täcker. Skaka bort överflödet. Packa in fiskbitarna i rörhinnan som små paket med snören runt. Försök behålla fluffet i rörhinnan.
7
Värm oljan till cirka 160 grader i en kastrull. Fritera 4–5 bitar i taget tills rörhinnan är bubbligt grön och fisken är genomlagad. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Tångtacos