Karamellpudding

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Karamellpudding

Bjud på en len karamellpudding med äkta vanilj och lättvispad grädde! Smaksätt gärna såsen med en skvätt konjak eller whisky. Puddingen görs med fördel dagen innan kalaset, den håller sig i kylen i cirka fyra dagar.

Karamellpudding

Ingredienser

1 lmjölk
1 vaniljstång, saftig
1 dlsocker
10 ägg, medelstora/stora

Glasyr

2 dlsocker

Gör så här

1
Smält sockret tills det blir karamelliserat i en tjockbottnad kastrull. Häll det i en avlång brödform (1,5 - 2 l). Håll formen med en kökshandduk så du inte bränner dig. Vrid på formen så att hela botten täcks.
2
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, socker och vanilj. Ställ åt sidan och låt blandningen svalna. Vispa försiktigt ihop äggen i en skål. Vispa inte för mycket – då kan det bli luftbubblor i puddingen.
3
Vispa ner den kylda/rumstempererade mjölken i äggblandningen. Sila och häll blandningen i formen täckt med kola.
4
Sänk ned formen till hälften i ett vattenbad med kokande vatten. Ställ in kolapuddingen (i vattenbadet) i ugnen och tillaga på 130 grader i ca 2,5 timme, eller tills puddingen har stelnat. Om du är osäker på om puddingen är färdig kan du kontrollera med en kniv. Om det finns någon vätska kvar på kniven kan du låta den stå i ytterligare fem minuter innan du kontrollerar igen. Om kniven är helt ren är puddingen klar.
5
Ta upp formen ur vattenbadet och låt den stå på bänken tills den har nått rumstemperatur. Täck den väl och låt den stå i kylen över natten.
6
Dra försiktigt en kniv längs kanten på puddingen för att lossa den från formen. Vänd ut puddingen på ett passande fat, gärna med en liten kant, så att inte såsen rinner iväg.
7
Serveras med lättvispad grädde.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

 1. (1)

  Kokosbollar med romkräm

 2. (1)

  Upp och ner banankaka med kokos

 3. (3)

  Söt kolakladdis med syrlig bärgrädde

 1. Ämnen

  1. Recept
  2. Efterrätt

Efterrätt

Visa alla
(1)

Fruktsallad med citronmeliss och mango

(1)

Eton mess med färska bär och maränger

(0)

Äppelkompott med grädde och kaksmul

(1)

Grillad munk med glass