Vintrig amaretto- och vaniljsockerkaka

Av Godare

Vad tycker du?

Vintrig amaretto- och vaniljsockerkaka

(9)

Sätt extra piff på sockerkakan med mandeldoftande amaretto och vanilj. Toppa med en glansig glasyr. Recept ur ”Fika är livet” av Linda Hansson, vinnare av Hela Sverige bakar 2019.

– Med lite amaretto får den en djupare smak av mandel, säger hon.

Vintrig amaretto- och vaniljsockerkaka

Ingredienser

Ingredienser

3
ägg
3 dl
Socker
3 dl
Vetemjöl
2 tsk
Bakpulver
1 dl
Vatten, kokande

Fyllning

125 g
smör
1 dl
mjölk
2 msk
Vaniljsocker
1 tsk
vaniljpulver
0.5 dl
amaretto

Glasyr

2.5 dl
Florsocker
1 msk
amaretto
1 msk
äggvita
Lingon, eller andra röda bär gröna blad (gärna från järnek eller annan vintrig växt)

Gör så här

1
Varmluftsugn: 165° (180° i vanlig ugn).
2
Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner de torra ingredienserna och häll till sist i det kokande vattnet. Rör försiktigt tills allt är blandat.
3
Smörj och bröa en sockerkaksform och häll i smeten. Grädda i 20–25 minuter. Testa med provsticka att den är torr eftersom det tar olika lång tid i olika formar.
4
Lägg alla ingredienser till fyllningen i en kastrull och värm tills smöret har smält.
5
Medan kakan fortfarande är varm och kvar i formen, gör flera hål i den med en grillpinne och häll eller pensla hälften av den varma fyllningen på och i kakan. Häll lite i taget och låt fyllningen rinna undan och sugas upp. Låt sedan kakan stå och dra i 15–20 minuter. Vänd upp och ner på formen och lossa den. Gör nu likadant med resten av fyllningen, fast från andra sidan av kakan tills all fyllning sjunkit in.
6
Ställ kakan i kylen och låt den dra ordentligt. Allra godast är den dag två och tre.
7
Vispa samman alla ingredienser till glasyren och ringla/bred ovanpå kakan. Pynta med bär och blad, och låt stelna.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Saffransrulltårta med apelsin­chokladfyllning

  2. Saffranskrans – godast till adventsfikat

  3. Cheesecake med smak av strawberry mojito

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Mjuka kakor
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!