Fisk- och skaldjursgryta med saffran

Av Godare

Vad tycker du?

Fisk- och skaldjursgryta med saffran

(12)

Vad sägs om en härlig fisk- och skaldjursgryta med saffran i veckan? Med musslor, räkor, vitlök, crème fraiche och ett litet extra sting av cayennepeppar blir det här en riktigt smakrik och god gryta.

Fisk- och skaldjursgryta med saffran

Ingredienser

Ingredienser

1
Gul lök
3
vitlöksklyftor
1
fänkål
2
selleristjälkar
2 msk
Olivolja
2 msk
Tomatpuré
Vitt vin
4 dl
fiskbuljong, på fond (gärna hummerfond)
2 dl
Passerade tomater
1 g
Saffran
1 tsk
Salt
0.5 krm
Cayennepeppar
4
potatisar , i tärningar
800 g
fiskfilé, blandade sorter i bitar (se tips)
1 burk
musslor i vatten, à cirka 250 g
500 g
Räkor, skalade, med skal
2 burkar
creme fraiche, gourmet
saffran och tomat
Baguette, sprödvärmd

Gör så här

1
Tärna den gula löken. Skiva vitlök och selleri. Strimla fänkålen.
2
Fräs alla grönsaker mjuka i olja i en gryta. Tillsätt tomatpuré, vin, fiskbuljong och passerade tomater. Lös torkad saffran i lite buljong och blanda ner. Smaksätt med salt och en aning cayennepeppar.
3
Koka cirka 10 minuter. Lägg i potatisen och koka den nästan mjuk. Nu är grunden klar och när den kallnat kan du ställa den i kylen tills grytan ska serveras.
4
Skär fiskfiléerna i ca 3 x 3 cm tjocka tärningar. Lägg dem i grytan, sjud försiktigt under lock 5–10 minuter. Lägg i skalade räkor och musslor mot slutet så att de blir varma. Räkorna får inte koka, då blir de lätt sega.
5
Servera med tomat- och saffranscrème fraiche samt bröd att suga upp det goda spadet med.
6
Tips! Grunden till grytan kan med fördel lagas i förväg och sedan bara kokas upp med fisken. Välj fisk som är fast i köttet och gärna flera sorter, t ex lax, torsk, hoki, gädda eller sej. Gör saffransrätten än mer julig och servera julmust till maten.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Fisksoppa med saffran

  2. ”Det är grymt gott och lätt”

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Gryta
    3. Fisk
decoration divider

Gryta

Visa alla

Renskavsgryta med potatis och björnbär

Lammfrikassé

Röd linscurry med kokos

Mustig biffgryta med öl