Brynt smörglass med ljust chokladöverdrag

Av Godare

Vad tycker du?

Brynt smörglass med ljust chokladöverdrag

(9)

Krämig brynt smörglass under ett krispigt täcke av Dulcey-choklad och cornflakes. Serveras med en frisk hallon- och citronverbenadipp. Recept av prisbelönta kocken Jimmi Eriksson.

Brynt smörglass

Ingredienser

Ingredienser

150 g
smör
4 dl
mjölk
2.5 dl
grädde
8
äggulor
2 dl
rårörsocker

Dulcey-överdrag

500 g
Vahlrona dulcey, eller vit choklad av bra kvalitet
150 g
kakaosmör
200 g
Cornflakes, krossade

Hallondip

2 msk
Socker
2 msk
Vatten
1 msk
citron, pressad saft
100 g
Hallon
1 tsk
citronverbena, hackad, eller mynta

Gör så här

1
Bryn smöret; lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns. Använd gärna en termometer. Smöret är perfekt brynt vid 125°. Ta av från värmen och häll över i en bunke eller kyl kastrullen snabbt i vattenbad.
2
Värm mjölk och grädde i en kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt. Häll mjölkblandningen över äggsmeten. Häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning till ca 83°.
3
Häll av det klarade smöret. Rör ner bottensatsen i kastrullen med mjölkblandning och äggsmet och rör till en jämn smet. Låt kallna. Kör smeten i glassmaskin. Fyll glassmeten i 10 st glassformar och förvara i frys. Tips! Använd det klarade smöret som blir över när du bryner smör till att göra en brynt smör hollandaise eller bryn grönsaker i.
4
Dulcey-överdrag: Smält choklad och kakaosmör i vattenbad eller micro, låt svalna något. Lägg i krossade cornflakes och doppa sedan glassen i smeten och frys igen.
5
Hallondipp: Koka upp socker, vatten och citron, låt svalna något. Häll i hallon och hackad citronverbena och mosa i kastrullen. Servera i liten skål som man kan dippa glassen i.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Toscapäron med vaniljsås utan vanilj

  2. Matchaglass – läckert grön och svalkande

  3. Lingonpannacotta

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Efterrätter
    3. Glass
decoration divider

Efterrätter

Visa alla

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Vaniljfromage med portvin

Fluffig chokladmousse på nolltid

Pannkakor med jorgubbar och mascarpone