Tzatziki – enkel och god gurksås
Tzatziki är en enkel och god gurksås med rötter i det grekiska köket. Den har blivit ett självklart tillbehör på varje grillfest men den passar lika bra året runt. Prova den till ugnsbakad lax, sötpotatis eller stekta köttfärsbiffar.
Ingredienser
Ingredienser
4 dl
grekisk yoghurt
1 tsk
Salt
1 msk
Citronsaft
2 tsk
Olivolja, av bra kvalitet
2
vitlöksklyftor, rivna eller mycket finhackade
1
gurka
Några kvistar dill eller basilika
Gör så här
1
Blanda yoghurt, salt, citronsaft och olivolja.
2
Riv eller finhacka vitlöken och strimla basilikan/hacka dillen och blanda ner i yoghurten.
3
Skala gurkan och riv på den grova sidan av rivjärnet.
4
Krama ur vattnet ur gurkstrimlorna och lägg dem i yoghurtröran. Blanda väl.
5
Servera tzatzikin som förrätt med ett gott bröd och oliver eller som kall sås.
Vad tycker du om receptet?
Läs vidare
Ämnen