Rotfruktssoppa fylld med godsaker
Rotfruktssoppan är en fantastiskt god soppa. Passa på när rotfrukterna är i säsong så blir den, om möjligt, ännu bättre. Gör en dubbel sats och spara till lunchmat för flera dagar. Recept ur kokboken ”Soup yourself” av Hanna Dunér.
Ingredienser
Ingredienser
200 g
Rotselleri
150 g
Kålrot
2
palsternackor
4
Morötter
2
rödlökar
3
vitlöksklyftor
4 msk
Olivolja
0.5
fänkål
2 msk
ingefära, finriven
1 l
Grönsaksbuljong
0.5 msk
Rödvinsvinäger
tryffelolja, av god kvalitet, några droppar
Flingsalt
Rostade hasselnötter
hasselnötter
Olivolja
Flingsalt
Topping
Rostade hasselnötter
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Skala rotselleri, kålrot och palsternackor. Dela rotfrukter och rödlök grovt, vitlöksklyftorna kan vara hela. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper, ringla över 2 msk olivolja och strö på flingsalt. Rosta i ugnen i 25–30 minuter, rör om då och då.
2
Ta bort roten på fänkålen och finhacka den. Fräs fänkål och ingefära i 2 msk olivolja i en stekpanna.
3
Lägg de rostade rotfrukterna i en gryta, häll på buljongen och låt koka ihop på medelvärme i ca 10 minuter. Häll hälften av fänkåls- och ingefärsfräset i soppan och kör i mixer till önskad konsistens.
4
Pigga upp soppan med vinäger och eventuellt några droppar tryffelolja. Toppa med resten av fräset och hasselnötter.
5
Rostade hasselnötter: Lägg hasselnötter på en plåt. Ringla över lite olivolja och strö över lite flingsalt. Rosta i ugnen i 15–20 minuter (se upp så att de inte bränns). Låt nötterna svalna på plåten. Hacka grovt eller lägg dem hela i soppan.