Av Emma Brink Rask

Prinsessbakelser

Av Emma Brink Rask

(30)

Vad tycker du?

Prinsessbakelser

Prinsesstårta i form av små söta bakelser – finns det ett mer bedårande fika?

– Här har jag tagit en genväg genom att göra dem av rulltårta. Det är både supersmidigt och roligt!, säger Emma Brink Rask.

Recept ur hennes bok ”Desserter”.

Bjud på de allra sötaste små prinsessbakelser.

Ingredienser

Krämgrädde

45 gströsocker
15 gmajsstärkelse
25 gSmör
50 gäggulor
2 dlmjölk
2 tskvaniljpasta
3 dlvispgrädde

Rulltårta med hallonsylt

165 gägg
180 gströsocker
120 gvetemjöl
1 tskBakpulver
0,5 dlmjölk
250 gHallonsylt

Montering och garnering

rosa marsipan
Florsocker
Hallon
oxalis

Gör så här

1
KRÄMGRÄDDE: Häll alla ingredienser, utom vispgrädden, i en tjockbottnad kastrull. Värm på medelhög värme under konstant omrörning tills det börjar bubbla. Låt det sjuda i någon minut under intensiv omrörning och ta sedan kastrullen från värmen. Häll över allt i en bunke, täck med plastfolie tätt intill krämen och låt den bli helt kall i kylskåp. Vispa grädden fast och vänd försiktigt samman vaniljkräm och grädde till krämgrädde.
2
RULLTÅRTA: Sätt ugnen på 230 grader varmluft (250 grader vanlig ugn) och lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt, 30 × 40 cm. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt. Blanda samman vetemjöl med bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten. Vänd till sist ner mjölken.
3
Häll smeten på bakplåtspappret och grädda bottnen i 4–5 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och vänd genast upp bottnen på ett nytt bakplåtspapper. Lossa det första bakplåtspappret och låt kakan svalna helt.
4
Bred ett tunt lager sylt över kakan och rulla ihop den från långsidan till en rulltårta. Låt den gärna sätta sig i kylskåpet i någon timme. Skär 10 bitar, 3 cm tjocka, och vänd dem så att de ligger med snittytan nedåt.
5
MONTERING OCH GARNERING Häll krämgrädden i en spritspåse med en stor rund tyll och spritsa en stor boll på varje kaka. Kavla ut rosa marsipan i ett 2–3 mm tjockt lager och lägg över varje kaka. Forma marsipanen försiktigt runt kanterna på kakan tills du fått en rund och jämn bakelse, skär sedan av resterna med en kniv eller en rund utstickare längs kanterna. Du kan också använda ett bredare vinglas eller liknande.
6
Pudra med florsocker och dekorera med ett hallon och oxalis.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (43)

    Marängsviss med sötsyrlig passionsfruktscurd

  2. (7)

    Änglamat med lingon och drömmar

  3. (321)

    Lemon curd-glass

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk

Bakverk

Visa alla
(1)

Bärpaj med creme caramel fyllning

(46)

Fluffiga äggmuffins med ost och bacon

(1)

Browniekakor med flingsalt

(1)

Skedkakor med brynt smör