Prinsessbakelser
Prinsesstårta i form av små söta bakelser – finns det ett mer bedårande fika?
– Här har jag tagit en genväg genom att göra dem av rulltårta. Det är både supersmidigt och roligt!, säger Emma Brink Rask.
Recept ur hennes bok ”Desserter”.
Ingredienser
Krämgrädde
45 gströsocker
15 gmajsstärkelse
25 gSmör
50 gäggulor
2 dlmjölk
2 tskvaniljpasta
3 dlvispgrädde
Rulltårta med hallonsylt
165 gägg
180 gströsocker
120 gvetemjöl
1 tskBakpulver
0,5 dlmjölk
250 gHallonsylt
Montering och garnering
rosa marsipan
Florsocker
Hallon
oxalis
Gör så här
1
KRÄMGRÄDDE: Häll alla ingredienser, utom vispgrädden, i en tjockbottnad kastrull. Värm på medelhög värme under konstant omrörning tills det börjar bubbla. Låt det sjuda i någon minut under intensiv omrörning och ta sedan kastrullen från värmen. Häll över allt i en bunke, täck med plastfolie tätt intill krämen och låt den bli helt kall i kylskåp.
Vispa grädden fast och vänd försiktigt samman vaniljkräm och grädde till krämgrädde.
2
RULLTÅRTA: Sätt ugnen på 230 grader varmluft (250 grader vanlig ugn) och lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt, 30 × 40 cm. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt. Blanda samman vetemjöl med bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten. Vänd till sist ner mjölken.
3
Häll smeten på bakplåtspappret och grädda bottnen i 4–5 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och vänd genast upp bottnen på ett nytt bakplåtspapper. Lossa det första bakplåtspappret och låt kakan svalna helt.
4
Bred ett tunt lager sylt över kakan och rulla ihop den från långsidan till en rulltårta. Låt den gärna sätta sig i kylskåpet i någon timme. Skär 10 bitar, 3 cm tjocka, och vänd dem så att de ligger med snittytan nedåt.
5
MONTERING OCH GARNERING Häll krämgrädden i en spritspåse med en stor rund tyll och spritsa en stor boll på varje kaka.
Kavla ut rosa marsipan i ett 2–3 mm tjockt lager och lägg över varje kaka. Forma marsipanen försiktigt runt kanterna på kakan tills du fått en rund och jämn bakelse, skär sedan av resterna med en kniv eller en rund utstickare längs kanterna. Du kan också använda ett bredare vinglas eller liknande.
6
Pudra med florsocker och dekorera med ett hallon och oxalis.