Sofia Henrikssons gyozas med dipp
Sofia Henriksson bjuder på japanska gyozas fyllda med goda svampar, vitkål och ingefära. Servera med den superenkla dippsåsen.
– Nu börjar det redan dofta gott här i köket, det känns verkligen som vi är i Japan, säger hon i klippet.
Ingredienser
Ingredienser
200 g
skogschampinjoner
200 g
shiitakesvamp
2 cm
färsk ingefära
2
vitlöksklyftor
4 msk
Japansk soja
1
Schalottenlök
3 dl
mirin
1
röd chili
2 dl
vitkål, finstrimlad
1 tsk
pressad citron
2 tsk
Sesamolja
Salt
gyozablad
Dippsås
1 dl
Japansk soja
1 dl
mirin
1
röd chili, finhackad
3 droppar
Sesamolja
1 msk
sesamfrön
Gör så här
1
Dippsås: Blanda alla ingredienser och låt stå och dra tills gyozan är klar.
2
Gyoza: Finhacka svampen och stek i torr stekpanna på medelvärme i cirka 20 minuter. Riv ner ingefäran och pressa ner vitlöksklyftorna i svampblandningen. Häll hälften av sojan i pannan och rör om. Tillsätt även hälften av mirinen. Skiva schalottenlöken och finhacka chilin. Lägg lök, chili och kål i en skål. Blanda ner svampmixen i skålen och tillsätt resten av sojan och mirinen. Smaka av med citron, sesamolja och salt.
3
Lägg ett gyozablad på en skärbräda och lägg cirka en matsked fyllning i mitten av bladet. Doppa ett finger i vatten och dra längs kanten av bladet och vik ihop till en gyoza. Fortsätt på samma sätt tills all fyllning är slut. Stek i olivolja tills de fått fin yta under. Häll då över 1-2 dl vatten. Sätt ett lock över och låt dem ångas klara. Ta tillslut av locket och ånga bort allt vatten.