Semmelwrap - gör den berömda wrapen

Av Godare

Vad tycker du?

Semmelwrap - gör den berömda wrapen

(24)

Klassiska semlor i all ära men i bland vill man testa något nytt.

Det var 2015 som som Tössebageriet i Stockholm lanserade semmelwrapen som blev en rejäl snackis. Nu kan du återskapa den själv, i ditt eget kök.

Semmelwrapen innehåller lika mycket grädde, mandelmassa och deg som en vanlig semla men har en tunt utkavlad deg.

Ingredienser

Bröd

25 g
Jäst
1 dl
mjölk
1.5 dl
Vatten
100 g
Smör
1 dl
strösocker
1 krm
Salt
0.5 tsk
Kardemummakärnor, stötta
1
ägg
8 dl
Vetemjöl
1 tsk
Bakpulver

Fyllning

2 msk
mjölk
100 g
Mandelmassa
vispgrädde
Florsocker

Gör så här

1
Smula jästen i en bunke.
2
Värm mjölk och vatten till max 37° och häll över jästen.
3
Tillsätt smör, socker, salt, kardemumma, ägg, bakpulver och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa 30-40 min. Sätt ugnen på 225°.
4
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela degen i 12 bitar, rulla till släta bullar. Kavla ut varje bulle till en mycket tunn platta, 1-2 mm tjock och ca 20 cm i diameter. Strö eventuellt lite mjöl på bordet så att de inte fastnar.
5
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 3-4 min. De ska vara precis genomgräddade och inte fått färg eftersom de ska kunna vikas utan att spricka.
6
Låt bröden svalna mellan bakdukar så att de håller sig mjuka.
7
Riv mandelmassan och blanda med mjölk till en slät kräm.
8
Spritsa eller bred ut mandelmassan på mitten av semmelwrapsen.
9
Vispa grädden och spritsa eller klicka den på fyllningen.
10
Vik ihop som en wrap. Botten först, vik sedan in kanterna över fyllningen.
11
Pudra eventuellt florsocker över och packa in i smörpapper.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Bjud på hemgjord originalsemla

  2. Semmeldagen – här är dom populäraste recepten

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Semlor
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!