Av Fabian Olli Johansson

Focaccia med vårens smaker

Av Fabian Olli Johansson

Focaccia är ett perfekt bröd att bjuda på när det vankas fest eller middag – det går fort och är magiskt gott.

I det här receptet låter Fabian Olli Johanson vårens örter som nässlor och ramslök sätta smak på brödet.

Ingredienser

Ingredienser

25 g
Jäst
1 msk
Honung
4 msk
Olivolja, extra jungfru
400 g
Vatten, ljummet
500 g
Vetemjöl
4 g
Salt, finkornigt
Flingsalt

Garnering

3 nävar
brännässlor
2 knippe
ramslök
1 kruka
färsk rosmarin
5 msk
Olivolja, extra jungfru
Focacciabröd med vårens goda örter.

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader varmluft. I en köksassistent, blanda ihop vatten, jäst, honung, 4 msk olivolja och det finkorniga saltet. Tillsätt mjölet lite i taget tills du fått en något lös deg utan klumpar, låt degen arbeta i ytterligare fem minuter. Täck degbunken med en kökshandduk och låt jäsa i en timme eller till dubbel storlek.
2
Ringla lite olivolja i botten på en lämplig långpanna, tryck ut degen så jämnt det går. Täck degen med handduken på nytt i ytterligare 30 minuter.
3
Tryck ner fingrarna över hela degen så att det bildas massa kratrar. Massera in örterna med lite av olivoljan. Sprid ut örterna över degen och tryck ner dem varsamt i hålen. Strö över lite flingsalt och resterande olivolja. Baka brödet i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter, focaccian ska bil gyllenbrun.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Fabbes gröna sparrissoppa

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bröd
    3. Mackor
decoration divider

Bröd

Visa alla

Focaccia med lufttorkad skinka

Focaccia med gorgonzola, rödlök och honung

Brioche – så lyckas du

Snabba brödet du gör i stekpanna