Pannkakor med jorgubbar och mascarpone
Pannkakor med jordgubbar och mascarponekräm gör sommardagen ännu härligare! Ett tips är att smaka av krämen med ett par matskedar lime-, citron- eller passionsfruktjuice. Det blir toppen, vi lovar!
Ingredienser
Tunna pannkakor
3
ägg, stora
5 dl
mjölk
225 g
mjöl
2 msk
Socker
0.5 tsk
Kardemumma
Salt
smör, till stekning
Fyllning
200 g
Mascarpone
100 g
Socker
1
vaniljstång, fröna
4 dl
grädde
Lime- och myntasocker
2 msk
Socker
2 msk
myntablad, hackade
1 msk
Limeskal
Gör så här
1
Vispa ihop alla ingredienser till pannkakorna till en slät och klumpfri smet. Använd gärna en elvisp. Låt smeten stå och svälla en halvtimme innan stekning.
2
Använd en medelstor stekpanna (ca. 20-22 cm i diameter) och värm den på medelhög värme. Lägg smör på hushållspapper och gnugga pannan lätt med lite smör mellan varje pannkaka du steker.
3
Lägg en rejäl skopa smet i pannan, vänta några sekunder och häll tillbaka överflödig blandning i skålen igen. Använd en spatel och skär bort kanten som blir kvar när du häller tillbaka smeten.
4
Grädda pannkakan tills den är fint gyllene på undersidan, vänd och grädda i 20 sekunder på andra sidan. Fortsätt så tills smeten är slut.
5
Vispa osten slät med florsocker och vanilj.
6
Rör ner grädden och vispa allt till en tjock och mjuk kräm. Var noga med att inte vispa för mycket då grädden lätt kan separera.
7
Dela jordgubbarna i halvor eller skivor.
8
Blanda ihop socker, mynta och limeskal – krossa ihop det i en mortel.
9
Bred ett lager mascarponekräm över pannkakorna, strö över bär och vik eller rulla ihop pannkakorna lätt. Toppa med eventuell resterande mascarponekräm och strö över lime- och myntasocker. Beräkna 2-3 pannkakor per portion.
10
Tips: Grädden kan smakas av med ett par matskedar lime-, citron- eller passionsfruktjuice.