Pannkakor med jorgubbar och mascarpone

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Pannkakor med jorgubbar och mascarpone

Pannkakor med jordgubbar och mascarponekräm gör sommardagen ännu härligare! Ett tips är att smaka av krämen med ett par matskedar lime-, citron- eller passionsfruktjuice. Det blir toppen, vi lovar!

Pannkakor med jorgubbar och mascarpone.
Pannkakor med jorgubbar och mascarpone.

Ingredienser

Tunna pannkakor

3 ägg, stora
5 dlmjölk
225 gmjöl
2 mskSocker
0,5 tskKardemumma
Salt
smör, till stekning

Fyllning

200 gMascarpone
100 gSocker
1 vaniljstång, fröna
4 dlgrädde
500 gJordgubbar, rensade

Lime- och myntasocker

2 mskSocker
2 mskmyntablad, hackade
1 mskLimeskal

Gör så här

1
Vispa ihop alla ingredienser till pannkakorna till en slät och klumpfri smet. Använd gärna en elvisp. Låt smeten stå och svälla en halvtimme innan stekning.
2
Använd en medelstor stekpanna (ca. 20-22 cm i diameter) och värm den på medelhög värme. Lägg smör på hushållspapper och gnugga pannan lätt med lite smör mellan varje pannkaka du steker.
3
Lägg en rejäl skopa smet i pannan, vänta några sekunder och häll tillbaka överflödig blandning i skålen igen. Använd en spatel och skär bort kanten som blir kvar när du häller tillbaka smeten.
4
Grädda pannkakan tills den är fint gyllene på undersidan, vänd och grädda i 20 sekunder på andra sidan. Fortsätt så tills smeten är slut.
5
Vispa osten slät med florsocker och vanilj.
6
Rör ner grädden och vispa allt till en tjock och mjuk kräm. Var noga med att inte vispa för mycket då grädden lätt kan separera.
7
Dela jordgubbarna i halvor eller skivor.
8
Blanda ihop socker, mynta och limeskal – krossa ihop det i en mortel.
9
Bred ett lager mascarponekräm över pannkakorna, strö över bär och vik eller rulla ihop pannkakorna lätt. Toppa med eventuell resterande mascarponekräm och strö över lime- och myntasocker. Beräkna 2-3 pannkakor per portion.
10
Tips: Grädden kan smakas av med ett par matskedar lime-, citron- eller passionsfruktjuice.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Pannkakor med jorgubbar och mascarpone