Grillad laxkotlett med sparris och citrondressing

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Grillad laxkotlett med sparris och citrondressing

En laxkotlett på grillen kan aldrig gå fel. Här får du den serverad med krispig sparris och en fräsch citrondressing. Som extra tillbehör passar kokt färskpotatis alldeles utmärkt, och en klick gräddfil.

Grillad laxkotlett med sparris och citrondressing

Ingredienser

Ingredienser

500 gsparris , grön
4 laxfiléer, à ca. 200 g
Olivolja

Citrondressing

1 citron
1 Schalottenlök
0,5 vitlöksklyftor
1,5 dlolivolja
3 mskpersilja, färsk, hackad
salt och malen peppar

Gör så här

1
Tvätta citronen ordentligt under varmt vatten och riv skalet fint. Skär bort skalet på citronen och skär ut klyftor, och ta bort den yttersta vita hinnan. Skär citronklyftorna i små bitar och ta bort eventuella kärnor. Finhacka schalottenlök och vitlök. Blanda ihop citronskal, citron, schalottenlök, vitlök och olja. Krydda med en nypa salt och lite mald peppar. Rör ner persiljan precis innan servering.
2
Skär bort den nedre trådiga delen av sparrisen (cirka 3-4 cm). Gnid in sparrisen med lite olja och grilla den på hög värme tills den nästan är mjuk, ca. 1-3 minuter beroende på sparrisens tjocklek. Krydda lätt med salt och peppar.
3
Pensla laxfiléerna med lite olja på båda sidor och krydda med salt och mald peppar. Grilla laxen på hög värme, ca. 1-2 minuter på varje sida, beroende på tjockleken på filén. Tänk på att laxen ska ha en "rosa" kärna.
4
Servera laxen med grillad sparris och citrondressing. Som extra tillbehör är kokt färskpotatis alldeles utmärkt, och en klick gräddfil.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Grillad lax med fänkålsfrön och hjärtsallad

  2. (1)

    Asiatisk torsk med kokosris

  3. (3)

    Fiskburgare med krämig räksås

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Lax
    3. Fisk
    4. Grillat

Lax

Visa alla
(1)

Kålsallad med lax

(1)

Sushilax med het ingefära- och limesås

(1)

Gravad lax

(994)

Så enkelt gör du smakrik lax i ugn