Chili con carne på högrev
En kryddig chili con carne full av smak. Passar perfekt att göra på helgen så att du kan låta den koka riktigt länge. Servera med dina favorittillbehör, till exempel ris eller tortillabröd, gräddfil, guacamole och tomatsalsa.
Ingredienser
Ingredienser
1 kg
Högrev
3
Gul lök
3
vitlöksklyfta
3
morötter
2 msk
Rapsolja
1
kanelstång
2
lagerblad
1 tsk
Koriander, malen
1 tsk
Spiskummin
1 tsk
rökt paprikapulver
1 tsk
Chiliflakes
1 tsk
timjan
5
hela nejlikor
33 cl
ale
5 dl
oxbuljong, (vatten och buljongtärning eller fond)
400 g
kokta kidneybönor
50 g
Mörk choklad
Salt
nymald svartpeppar
Koriander, till garnering
Gör så här
1
Skär köttet i tärningar. Skala lök, vitlök och morötter. Skär lök och morötter i tärningar, ca 1x1 cm. Hacka vitlöken.
2
Bryn köttet i omgångar i oljan i en gjutjärngryta. Ta upp köttet på en tallrik.
3
Mjukstek lök, vitlök och morötter i lite olja i grytan. Lägg i köttet, tillsätt kryddorna, ale och buljong. Låt allt puttra minst 3 timmar under lock på svag värme. Titta och rör då och då så att grytan inte kokar torr och köttet bränner i botten. Späd eventuellt med vatten. Köttet ska falla isär när man rör runt i grytan.
4
Skölj bönorna i ett durkslag och låt dem rinna av. Blanda bönorna och chokladen i grytan och koka upp. Smaksätt med salt och peppar.
5
Servera med exempelvis ris, tortillabröd, gräddfil och tomatsalsa.