Mandelmanns körsbärspaj
Mandelmanns bjuder på ett härligt somrigt recept på körsbärspaj med krämig fyllning. Pajen är toppad med hela körsbär direkt från trädet. Men det går också bra med köpta.
Recept ur boken ”Mandelmanns söta: Recept och baktankar från Djupadal”.
Ingredienser
Ingredienser
200 g
Smör, kallt
1 dl
Florsocker
4 dl
Vetemjöl
1
ägg
Fyllning
3 dl
körsbär, ca 250 g
3 dl
yoghurt
1 dl
strösocker
1 tsk
Vaniljsocker
1
ägg
Servering
vispad grädde
Gör så här
1
Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen. Låt vila i en bunke med lock i kylen i 30 minuter. Värm ugnen till 175 grader.
2
Halvera och kärna ur körsbären. Rör ihop yoghurt, socker, vaniljsocker och ägg till en jämn smet.
3
Ta fram pajdegen och kavla ut den tunt så att den blir lagom stor att täcka en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Jämna till kanterna. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i åtta minuter, eller tills det fått lite färg. Låt svalna lite.
4
Häll fyllningen i pajskalet och tryck i körsbären.
5
Grädda pajen mitt i ugnen i 30 minuter. Prova med en sticka när den är färdiggräddad – den ska inte vara kladdig i mitten. Servera pajen rumstempererad med vispad grädde.