Rispuffstårta med choklad och punsch

Av Godare

Vad tycker du?

Rispuffstårta med choklad och punsch

(7)

– Redan som barn lekte jag med olika smaker. När mina kompisar valde vanilj- och jordgubbsglass så tog jag ägglikör och romrussin, berättar Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbult.
– Ett av mina starkaste smakminnen från öa är när vi syskon fick en rejäl skopa vaniljglass med lite punsch på. Så enkelt, men så otroligt gott. Även i den här tårtan tar jag med flingsalt, så att det blir en fin brytning mot det söta i punschen och den vita chokladen.

Rispuffstårta med flingsalt som bryter fint mot det söta i punchen och den vita chokladen.

Ingredienser

Botten

60 g
Mörk choklad
2 tsk
Rapsolja
4 dl
rispuffar
1 dl
kokosflakes
1
Flingsalt, nypa

Chokladbavaroise

3 blad
gelatin
1.75 dl
vispgrädde
1.75 dl
mjölk
0.5 dl
strösocker
4
äggulor
1 tsk
vaniljpasta
130 g
Mörk choklad
1 nypa
salt

Vit chokladmousse

2 blad
gelatin
3 dl
vispgrädde
200 g
Vit choklad
3.5 msk
Äggula
carlhamns flaggpunsch

Gör så här

1
Botten: Klä en springform eller tårtring, ca 22 centimeter i diameter, med bakplåtspapper i botten och gärna tårtplast längs sidorna. Smält chokladen försiktigt i mikron och rör i rapsoljan. Blanda sedan i ris- puffar, kokosflakes och lite flingsalt. Häll smeten i formen i och tryck till så att du får en jämn tårtbotten. Ställ formen i frysen.
2
Chokladbavaroise: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden löst, så att den bildar toppar, och ställ åt sidan. Koka upp mjölken tillsammans med hälften av sockret i en kastrull. Ställ åt sidan. Vispa ihop äggulorna med resten av sockret och vaniljpastan i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa ihop. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm upp till 83 grader, rör hela tiden. Sila ner blandningen i en bunke. Krama ur och tillsätt gelatinet och rör om tills det smält helt. Hacka och smält chokladen i en plastbunke i mikron. Blanda försiktigt ner chokladen i äggsmeten, tillsätt en nypa salt. Kyl i isbad till ca 35 grader och vänd till sist ner den vispade grädden.
3
Vit chokladmousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp 1 deciliter grädde och smält gelatinet i grädden innan du häller den över den hackade vita chokladen. Vispa resterande grädde och vispa i äggulan. Blanda grädden med chokladen och punchen.
4
Montering: Häll bavaroisen över bottnen och låt stå i frysen ca 1 timme. Låt stelna ordentligt i frysen innan du häller på den vita chokladmoussen, så att det blir en skarp och fin kant mellan lagren. Slå formen lätt mot bänken så att du slipper luft- bubblor och för en jämnare yta. Frys igen i 1–2 timmar. Ta inte ut tårtan ur formen innan den stelnat helt.
5
Garnering: Jag garnerar utan bär och frukt då jag inte vill ”störa” punschens härliga smak. Dekorera med ätbara blommor och det du gillar. Kanske vill du just störa punschen med olika bär? Ja, men gör det då! Ös på!

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Linn Utbults godaste desserter

  2. Chokladtarte med tre smaker

  3. Rulltårta – pistage och vit choklad

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Tårtor
    3. Efterrätter
decoration divider

Tårtor

Visa alla

Äppeltårta på bara tre ingredienser

Glasstårta med hallon och maräng

Hallonpaj med mascarponekräm

Choklad- och kolatårta