5-sorters-löksoppa med salvia och ost

Av Godare

Vad tycker du?

5-sorters-löksoppa med salvia och ost

(1)

5-sorters-löksoppa med salvia och ost – franskt och lyxigt, för en billig peng. Att göra en soppa från grunden tar ofta lite tid, men resultatet är väl värt det. Här är en variant på klassisk fransk löksoppa där fem sorters lökar och salvia blandas i en salig röra.

Ingredienser

Ingredienser

1 klick
smör
Olivolja
1 kruka
salvia, repa bladen och spara 8 blad till serveringen
6
vitlöksklyftor, krossade
5
rödlökar, skivade
3
silverlökar, skivade
3
bananschalottenlökar, skivade
300 g
purjolökar, skivad
2 l
kycklingbuljong, eller grönsaksbuljong
8 skivor
dagsgammalt bröd, 2 cm tjocka
200 g
Riven ost
Worcestershiresås

Gör så här

1
Häll smör, 2 skvättar olja, salvia och vitlök i en tjockbottnad gryta med nonstick-beläggning. Tillsätt lök, schalottenlök och purjolök, salta och peppra och lägg på locket lite på glänt. Fräs på svag värme i 30 minuter (låt det inte få för mycket färg).
2
Ta av locket och fräs i ytterligare 20 minuter tills löken är mjuk och gyllenbrun, rör om då och då.
3
Tillsätt buljong, låt koka upp, sänk värmen och sjud i 10–15 minuter.
4
Värm ugnen till 250 grader. Rosta bröden. Smaka av soppan med salt och peppar, häll upp den i ugnsfasta serveringsskålar och ställ dem på en bakplåt. Lägg en rostad brödskiva överst, strö på osten och droppa på lite worcestershiresås.
5
Vänd de sparade salviabladen i lite olja och lägg dem ovanpå brödskivorna. Ställ in bakplåten högt upp i ugnen i cirka 5 minuter tills osten har smält. Lyft försiktigt ut plåten och ställ fram soppskålarna på bordet och njut!

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Fransk löksoppa med portvin och mögelost

  2. Broccolisoppa – barnens nyttiga favoritsoppa

  3. Majssoppa med smak av Florida

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Vegetariskt
    3. Soppa
decoration divider

Vegetariskt

Visa alla

Blomkålskroketter

Sötsur grönsakswok

Vegetarisk lasagne med aubergine

Tomatomelett med basilika