Grönkålsplättar med paprikasalsa

Av Lise Finckenhagen

(2)

Vad tycker du?

Grönkålsplättar med paprikasalsa

Grönkålsplättar med quinoa och smulad chevre , serverad med en fräsch paprikasalsa och vitlöksyoghurt, är en annorlunda och spännande rätt som passar perfekt som lunch eller som en lättare middag.

Quinoa- och grönkålsplättar med smulad chevre , serverade med  paprikasalsa och vitlöksyoghurt.
Quinoa- och grönkålsplättar med smulad chevre , serverade med paprikasalsa och vitlöksyoghurt.

Ingredienser

Vitlöksyoghurt

2 dlgrekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
salt och malen peppar
1 nypasocker

Paprikasalsa

1 röd paprika
1 gul paprika
Olivolja
balsamvinäger
Flingsalt

Grönkålsplättar

120 gGrönkål
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
Olivolja, till stekning
vatten
3 dlquinoa
3 ägg
2 mskvetemjöl, eller quinoamjöl
50 gchèvre, smulad
salt och malen peppar

Gör så här

  1. Blanda ihop yoghurt och finriven eller krossad vitlök till dressingen. Krydda med salt, malen peppar och en nypa socker. Ställ dressingen åt sidan så länge.
  2. Rensa paprikan och skär den i små bitar. Använd en stor stekpanna, tillsätt en skvätt olivolja och stek paprikorna på medelvärme tills de är mjuka och söta. Tillsätt några droppar vinäger och krydda med salt och peppar.
  3. Hacka grönkålen i små bitar. Finhacka vitlök och chili. Hetta upp en stor stekpanna, tillsätt lite olivolja och fräs grönkålen under omrörning i en minut, eller tills grönkålen är blank och lite mjuk. Tillsätt vitlök och chili under stekningen. Häll i en liten skvätt vatten och fortsätt fräsa tills vattnet har avdunstat. Häll upp allt på en stor tallrik och bred ut så att grönkålen svalnar snabbt.
  4. Blanda ihop avsvalnad grönkål, quinoa, ägg, mjöl och ost. Krydda blandningen med salt och malen peppar.
  5. Grädda små och lite tjocka plättar på medelvärme. Tryck smeten något utåt så att plätten blir jämn. Vänd försiktigt när undersidan är fint gyllene och fortsätt att steka på andra sidan.
  6. Servera grönkålsplättarna med yoghurtdressing och paprikasalsa.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Grönkålsplättar med paprikasalsa