Så lagar du mustig köttgryta med högrev
En riktigt mustig köttgryta är nog bland de godaste man kan äta. Särskilt om den puttrat på spisen flera timmar och spridit aptitretande dofter i hela hemmet. Rökt paprika och öl ger djup i smaken och balsamvinäger bidrar med fräsch syra. Kabanoss och syltlök ger grytan extra krydda och krisp.
Ingredienser
Ingredienser
500 g
Högrev
olja, till stekning
4
Schalottenlökar
2
Paprikor, i olika färger
4
vitlöksklyftor, pressade
2.5
lagerblad
2 tsk
rökt paprikapulver
3 msk
kalvfond
3 dl
Vatten
2 dl
öl, mörk eller porter
0.5 msk
Balsamvinäger
6
potatisar
2
starka korvar, tex kabanosser
3 msk
Tomatpuré
Salt och peppar
1 dl
syltlök
färsk timjan, eller persilja
Gör så här
1
Tärna högreven i ca 4 cm stora bitar. Bryn köttet i olja i en stor gryta.
2
Skala löken och skär den och paprikan i grova bitar. När köttet fått fin färg lägger du ner lök och vitlök och svettar tills löken är genomskinlig.
3
Tillsätt hälften av paprikan och stek i cirka 5 minuter till . När paprikan börjat få lite färg, tillsätt paprikapulver, lagerblad, kalvfond, öl, balsamvinäger och vatten (så det täcker köttet). Låt sedan puttra på låg värme under lock i cirka 1,5–2 timmar.
4
Skala och tärna potatisen grovt och skiva kabanossen. Tillsätt potatis, kabanoss, tomatpuré och resten av paprikan. Rör om ordentligt och låt sjuda i ca 30 minuter till.
5
Häll av spadet från syltlöken och lägg ner i grytan.
6
Smaka av med salt och peppar.
7
Toppa med lite färsk timjan eller persilja.