Fiskgratäng med torsk, räkor och citronsås
Fiskgratäng med torsk och citronsås – läckra bitar av torsk, krämig sås, och fluffigt potatismos som du lagar själv eller köper färdigt.
Fiskgratäng är enkelt att göra och blir fantastiskt gott. Variera gärna med olika typer av fisk och kryddor.
Ingredienser
Potatismos
1 kg
Potatis
Salt
2 dl
mjölk
2 msk
Smör , eller margarin
Fisk
400 g
Torskfilé, eller annan vit fisk
150 g
skalade räkor
Salt och svartpeppar
Citronsås
25 g
Smör
2 dl
vispgrädde
1 dl
mjölk
2 msk
Hackad dill
0.5
citron, saft och rivet skal
Salt och svartpeppar
1 msk
maizena, cirka
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader.
2
Skala och koka potatisen.
3
Lägg den tinade torskfilén i en ugnssäker form och salta och peppra. Täck fisken med folie och tillaga den tills den är nästan klar, cirka tio minuter.
4
Potatismos: Smält smöret och häll i mjölken, låt det koka upp. Mosa potatisen och blanda den med smörmjölken, smaka av med salt, peppar och och riven muskot. Använder du pulvermos så kan du piffa till det med en klick smör och lite riven muskot.
5
Sås: Smält smöret, häll i grädde, mjölk och spadet från den tillagade fisken. Låt sjuda i fem minuter.
6
Hacka dillen, riv citronskalet och pressa ur citronsaften. Tillsätt dill, rivet citronskal och citronsaft i såsen. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda ut maizena i lite vatten och rör ner i såsen. Låt den koka upp så den tjocknar.
7
Häll av räkorna och krama ur vätskan. Fördela dem över fisken och häll över såsen.
8
Bred ut potatismoset över fisken. Dra med en gaffel till ett fint mönster.
9
Gratinera i mitten av ugnen, cirka 10-15 minuter eller tills potatismoset fått fin färg.
10
Servera med en god sallad.