Räkgryta med chili och kokos

Av Lise Finckenhagen

(2)

Vad tycker du?

Räkgryta med chili och kokos

Här är ett härligt recept med inspiration från Brasilien. Servera räkgrytan med vanligt kokt ris eller gör en läcker måltid med ris på brasilianskt vis med lök, tomater och vitlök.

Brasilianskinspirerad räkgryta med chili, kokos och ris.
Brasilianskinspirerad räkgryta med chili, kokos och ris.

Ingredienser

600 gRäkor, skalade
1 Purjolök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 grön chili
400 gplommontomater, mogna
2,5 dlKokosmjölk
2 mskChilisås, stark
2 mskLimejuice, färskpressad
1 dlkoriander, färsk, hackad
1 nävecashewnötter
Salt och peppar
Olja, till stekning

Ris på brasilianskt vis

2,5 dllångkornigt ris
4 mskolja, neutral
1 Lök, liten
1 vitlöksklyfta
1 plommontomat
5 dlVatten
1 tskSalt

Gör så här

1
Rensa och skär lök, vitlök och paprika i tunna skivor. Strimla chilin. Ta bort stjälkfästet på tomaterna och skär tomaterna i tärningar.
2
Hetta upp en rejäl skvätt olja i en kastrull och fräs lök, vitlök, paprika och chili på medel/låg värme i 10-15 minuter, eller tills grönsakerna är helt mjuka och något gyllene. Tillsätt tomaterna och låt sjuda i ca. 5-10 minuter.
3
Tillsätt kokosmjölk, räkor, chilisås, lime och koriander.
4
Värm allt försiktigt tills räkorna är varma utan att de blivit kokta (räkor blir snabbt sega vid för hög värme). Strö över grovhackade nötter och garnera med lite extra koriander. Servera genast med kokt ris.
5
Ris på brasilianskt vis: Skölj riset ordentligt i kallt vatten. Finhacka lök och vitlök. Skär tomaten i små tärningar. Fräs lök och vitlök i olja i en medelstor kastrull. Stek tills löken är blank och mjuk. Tillsätt ris och tomater och låt puttra i några minuter. Häll i vatten och tillsätt salt. Koka upp, rör om och sjud riset under lock i 15 minuter. Stäng av värmen och låt riset stå i ytterligare fem minuter. Rör riset luftigt med en gaffel innan servering.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Räkgryta med chili och kokos