T-bone steak med bearnaise

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

T-bone steak med bearnaise

T-bone steak är en riktigt maffig och saftiga biff att lägga på grillen. Serverar du den med hemgjorda pommes frites och bearnaise blir rätten extra imponerande.

T-bone steak med bearnaise
T-bone steak med bearnaise

Ingredienser

700 gT-bone steak, cirka, 3–5 cm tjocka
Salt och peppar

Pommes frites

800 gPotatis, stora
2 lsolrosolja, till fritering
Flingsalt

Bearnaisesås

300 gsmör
3 mskschalottenlök, finhackad
0,5 dlVitvinsvinäger
0,5 dlVatten
8 svartpepparkorn, krossade
3 äggulor
2 mskdragon, färsk, hackad
2 mskkörvel, färsk, hackad

Gör så här

1
Pommes frites: Skär potatisen i ca. 1 cm tjocka stavar. Lägg alla potatisstavarna i en skål och låt dem stå under rinnande kallt vatten i fem minuter. Häll av vattnet, fördela potatisen över en kökshandduk och klappa den helt torr med hushållspapper. Är det fortfarande vatten kvar på potatisen kommer det att stänka en hel del under friteringen och det vill man gärna undvika.
2
Värm oljan till 160 grader i en tjockbottnad kastrull med höga kanter. Fritera potatisen tills den nästan är klar och låt den rinna av på hushållspapper. Du kommer förmodligen att behöva göra detta i omgångar för att inte kyla ned oljan. Hetta upp oljan till 180 grader och fritera potatisen gyllene och krispig precis innan servering. Låt dem rinna av på hushållspapper och strö över salt direkt. Servera dem nyfriterade och gärna toppade med några droppar tryffelolja, riven parmesan och hackad persilja.
3
Bearnaisesås: Smält smöret på låg värme tills det separeras i fett och vit mjölksubstans. Skumma av fettet och håll det varmt, ca. 55-60 grader. Blanda vatten, vinäger, lök och peppar i en liten kastrull och koka ner det till 0,5 dl vätska (låt gärna ett par dragonstjälkar koka med). Häll över det i en skål av glas eller stål (och ta bort eventuella dragonstjälkar). Tillsätt äggulor och hackad dragon och vispa kraftigt tills det skummar.
4
Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten (låt inte skålen komma i kontakt med vattnet). Vispa tills skummet är varmt och tjocknar. Ta kastrullen från värmen och späd försiktigt med det varma smöret under konstant vispning. Börja med några droppar och öka mängden gradvis. Lyft bort bunken från kastrullen när allt smör har vispats in och såsen är tjock och härlig. Smaka av med salt och eventuellt mer peppar om det behövs.
5
Rör ner hackade örter och servera såsen direkt. Om bearnaisen spricker för att den blivit lite för varm kan du rädda den genom att vispa ihop en äggula och lite vatten i en skål och försiktigt röra ned det i den separerade såsen tills den går ihop igen. Har den däremot kokat så får du nog börja om...
6
T-bone steak: Gnid in köttet ordentligt med salt och mald peppar, eventuellt även lite olja. Hetta upp en grillpanna och stek/grilla köttet på hög värme i 3-5 minuter på varje sida, beroende på köttbitens tjocklek. Kom ihåg att en t-bone steak ska ha en röd kärna (åtminstone om du frågar mig). Låt köttet vila i 10-15 minuter innan servering.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

T-bone steak med bearnaise