Bönchili med majskräm
En mustig och smakrik gryta passar perfekt när det är kallt ute. Och majskrämen är fantastisk! Enda risken med rätten är att den tar slut i ett nafs när den ställs fram.
Ingredienser
Bönchili:
1 Gul lök
3 vitlöksklyftor
0,5 grön chili
Olja, att steka i
1 mskSpiskummin
400 gkrossade tomater
2 dlVatten, eller mer
1 mskvinäger
1 mskHonung, eller strösocker
1 mskKakao
1 tskchipotle, eller mer
8 dlbönor, blandade, kokta
0,5 Lime, saften
1 mskpersilja, fryst
2 mskkoriander, fryst
Salt och peppar
Majskräm
225 gmajs , frusna
0,5 grön chili
50 gost, smakrik sort
0,5 Lime, saften
Till servering
tortillabröd
Gör så här
1
Börja med att göra bönchilin: Hacka lök och vitlök fint. Kärna ur den gröna chilin och hacka fint. Lägg undan hälften, den ska användas till majskrämen.
2
Hetta upp ett par matskedar olja i en gryta. Fräs löken mjuk tillsammans med spiskummin och chili i ett par minuter. Se till så att det inte bränns.
3
Slå på krossade tomater och vatten. Addera vinäger, honung/ socker, kakao och chipotle och låt sjuda i cirka 15 minuter.
4
Lägg i bönorna, pressa i limesaften och smula ner de frysta kryddorna i grytan och låt sjuda i ytterligare 15–20 minuter (det ska inte koka nu, för då kan bönorna bli mjöliga). Smaka av med salt och peppar.
5
Gör majskrämen: Rosta majskornen i en torr stekpanna tillsammans med resterande halva gröna chilin tills majsen har fått lite färg. Mixa majsen med ost till en kräm. Pressa i lime och smaka av med salt och peppar.
6
Servera chili, med majskräm och tortillabröd.