Grötfrallor – baka snabbt och enkelt
Börja dagen med en mättande frukost. Grötfrallorna bakas på havregrynsgröt och nyponsoppa – vilket gör dem extra saftiga och fluffiga.
De går utmärkt att att frysa in utan att de blir torra, men håller även några dagar utan frysning.
Ingredienser
7 dlVatten
2 dlmjölk
2 dlNyponsoppa, eller proviva
5 dlhavregryn
1 dlrostade solrosfrön
1,5 dlVetekross
100 gjäst
1 tskSalt
75 gsmör
15 dlmjöl, eller mer om det behövs för en kladdig deg
Gör så här
1
Koka gröt av havregryn och vatten tills den blir tjock. Lägg i smöret och låt det smälta.
2
Tillsätt 2 dl nyponsoppa och rör om. Låt gröten bli fingervarm.
3
Lös upp jästen i 2 dl mjölk och häll den i gröten.
4
Tillsätt solrosfrön, vetekross och salt. Arbeta sen in mjölet successivt till en kletigt deg. Låt degen jäsa i 30 minuter.
5
Klicka upp degen på en plåt med bakplåtspapper och tryck till dem med en mjölad sked. Låt vila i 15 minuter.
6
Grädda i 225 grader på varmluft, eller 250 grader på över- och undervärme, i 8-12 minuter beroende på hur stora frallorna är.