Entrecote av älg med hyvlad potatis

Av Lise Finckenhagen

(0)

Vad tycker du?

Entrecote av älg med hyvlad potatis

Älgentrecote med krispig potatis, rödbetspuré, fräst brysselkål och gräddsås med portvin och konjak – vilken festmåltid! Väljer du entrecotebiten har den lite mer fett vilket gör smakupplevelsen extra god.

Entrecote av älg med hyvlad potatis

Ingredienser

800 gEntrecôte
4 bakpotatisar, stora
50 gsmör, smält
4 mskparmesan, finriven (kan utelämnas)
200 gbrysselkål
1 mskrosépeppar
1 timjan, kvist
4 vitlöksklyftor, krossade
Salt och peppar
smör eller olja, till stekning

rödbetspuré

500 grödbetor, färska
3 vitlöksklyftor
1 Lök
4 mskbalsamvinäger
6 mskolivolja

Gräddsås med portvin och konjak

1 Schalottenlök, stor
1 msksmör
2 dlportvin
4 dlfond, viltfond
2 dlgrädde
2 mskKonjak

Gör så här

1
Skala rödbetorna och skär dem i grova klyftor. Skala och krossa vitlöksklyftorna med bredsidan av kniven. Hacka löken. Blanda rödbetor, lök, vitlök, olja och vinäger i en lämplig ugnsform. Formen får inte vara för stor, rödbetorna ska ligga tätt intill varandra. Krydda väl med salt och peppar och vänd ihop det hela väl.
2
Täck formen med aluminiumfolie och stek rödbetorna i ugnen i 200 grader i ca. 40 minuter, eller tills rödbetorna är helt mjuka. Mixa rödbetorna (och all saft som finns i formen) i en snabbmixer till en jämn puré. Smaka av med salt och peppar om det behövs.
3
Tillred potatisen medan rödbetorna är i ugnen. Skär bort skalet på potatisen så att den blir ungefär rektangulär. Skär potatisen i tunna jämna skivor. Blanda skivorna med smält smör, parmesan, en ordentlig nypa salt och lite malen peppar. Blanda allt väl. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Lägg 10-12 potatisskivor överlappande och fortsätt så tills du har använt alla potatisskivorna. Stek potatisen i 200 grader tills den är gyllene, mör och spröd i kanterna. Potatisen kan eventuellt värmas upp i ugnen innan servering.
4
Gör gräddsåsen: Finhacka schalottenlöken. Använd en liten kastrull och fräs löken mjuk, utan att den får färg, i 1 msk smör. Tillsätt portvin och låt koka in tills 1/3 återstår. Tillsätt fond och koka tills halva mängden återstår.
5
Tillsätt grädde och låt såsen sjuda i 5-10 minuter eller tills den tjocknar något. Sila såsen och smaka av med konjak, salt och malen peppar.
6
Rensa brysselkålen och dra isär bladen. Krydda biffarna väl med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med lite olja. Bryn biffarna väl runt om. Sänk temperaturen och lägg en rejäl sked smör i stekpannan tillsammans med färsk timjan och krossad vitlök.
7
Fortsätt att tillaga biffarna i ca. tre minuter på båda sidor, något beroende på biffarnas tjocklek. Låt biffarna vila i fem minuter innan servering.
8
Fräs brysselkålen snabbt i en stor het panna med lite smör och olja. Krydda lätt med salt och peppar.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Tournedos med tryffelsås

  2. (0)

    Krämig vegansk viltpanna

  3. Därför är viltkött så klimatsmart

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött

Kött

Visa alla
(1)

Klassisk lasagne

(5)

Pannbiff med lök

(5)

Korv stroganoff med ris

(1)

Fårikål