Gul ärtsoppa med fläsklägg

Av Lise Finckenhagen

(2)

Vad tycker du?

Gul ärtsoppa med fläsklägg

Doften och smaken av ärtsoppa med fläsklägg väcker barndomsminnen. Här har vi vispat smör med pepparrot som smakar ljuvligt att ha till. Serveras med ett gott bröd eller tunnbröd.

Gul ärtsoppa med fläsklägg
Gul ärtsoppa med fläsklägg

Ingredienser

1,5 kgFläsklägg, lättsaltad och rökt
500 ggula ärter, blötlagda över natten
2 lökar
2 morötter
0,5 rotselleri
1 purjolökar
6 potatisar
lagerblad
1 kvisttimjan
Peppar
Persilja , hackad, till garnering

Vispat smör med pepparrot

200 gsmör, mjukt
pepparrot, fint riven
1 nypaflingsalt
Persilja , hackad, till garnering

Gör så här

  1. Blötlägg ärterna i rikligt med kallt vatten över natten. (Kom ihåg att ärterna blir dubbelt så stora, så se till att du har en tillräckligt stor skål. Tillsätt mer vatten under tiden om du ser att det blir nödvändigt).
  2. Lägg bakläggen i en lämplig gryta och täck med vatten, 2,5-3 liter. (Hur mycket vatten det blir beror på grytans storlek.) Tillsätt lagerblad och timjan. Koka upp, skumma av och låt läggen koka/dra under lock i 1,5-2 timmar. Häll av vattnet från ärterna och skölj dem väl under kallt vatten.
  3. Lägg ärterna i kastrullen med läggen och låt sjuda/småkoka i en halvtimme.
  4. Lägg grönsakerna i kastrullen och låt sjuda ytterligare en timme utan lock (eller med locket på till hälften), tillsätt eventuellt en skvätt vatten under tiden om det blir nödvändigt. Koka tills ärterna är helt mjuka.
  5. Ta upp bakläggen och skär köttet i bitar.
  6. Smaksätt soppan med peppar (ev. lite salt vid behov). Lägg tillbaka köttet i soppan och strö över ordentligt med hackad persilja.
  7. Vispa smöret i en matberedare tills smöret är ljust och luftigt. Blanda i pepparrot och en nypa salt.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Gul ärtsoppa med fläsklägg