Klassisk lasagne

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Klassisk lasagne

Hemmagjord lasagne är svårslaget. Varmt, gott – och mättar många. Med en saftig bolognesesås gjord på köttfärs av fin kvalitet, pancetta, tärnade grönsaker och en fyllig sås, rikligt toppad med ost, är lasagne den perfekta mysmaten.

Klassisk lasagne med köttfärs

Ingredienser

Köttfärssås

100 gPancetta, eller bacon
1 Lök
2 vitlöksklyftor
2 Morötter, stora
2 selleristjälkar
1 lagerblad
2 tskoregano, torkad
1 tskFänkålsfrön, krossade
600 gköttfärs, eller blandfärs
2 dlrött vin, kan bytas ut mot oxfond eller skippas
2 förpackningarkrossade tomater
2 dlOxfond
5 mskOlivolja
salt och malen peppar
socker, en rejäl nypa
basilikablad , färska till servering
8 lasagneplattor, eventuellt fler

Sås

50 gsmör
40 gVetemjöl
5 dlmjölk, varm
salt och malen peppar
muskotnöt, riven
200 gRiven ost

Gör så här

1
Skär pancettan i små bitar.
2
Finhacka lök och vitlök.
3
Skär morötter och selleri i små tärningar.
4
Hetta upp 3 msk olja i en stor stekpanna. Fräs pancettan, tillsätt lök och vitlök och låt den fortsätta fräsa i några minuter. Löken ska vara mjuk och gyllene.
5
Tillsätt morötter, selleri och kryddor. Fortsätt steka tills alla grönsaker är mjuka och lite färgade. Det tar cirka 10 minuter.
6
Ta upp grönsaks- och pancettablandningen ur pannan så länge. Värm upp pannan igen, tillsätt resten av oljan och stek köttfärsen.
7
Häll tillbaka grönsakerna och pancettan i pannan tillsammans med vin, krossade tomater, buljong, en nypa salt och socker. Låt såsen puttra med locket på till hälften, i minst en halvtimme. Gärna längre.
8
Rör om regelbundet och smaka av köttfärssåsen med salt och mald peppar.
9
Börja med såsen. Smält smöret till såsen i en kastrull. Rör ner mjölet och tillsätt mjölken under kraftig vispning för att undvika klumpar i såsen.
10
Låt såsen sjuda under konstant omrörning i ca. fem minuter. Krydda såsen med salt, peppar och riven muskotnöt.
11
Ta kastrullen från värmen och vispa ner hälften av osten i såsen.
12
Använd en medelstor ugnfast form och smörj den lätt med olja.
13
Täck botten med ett lager köttfärssås, lägg på pastaplattor och täck plattorna med lite ostsås. Fortsätt göra lager med köttfärssås, pastaplattor och ostsås. Avsluta med pastaplattor och sedan ostsås på toppen.
14
Strö över resten av osten och grädda lasagnen i ugnen på 200 grader i ca. 40 minuter.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. Kockens guide till rätt köttfärs

  2. (1)

    Köttfärslimpa med bacon

  3. (1)

    Makaronigratä­ng

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Lasagne
    3. Pasta
    4. Kött

Lasagne

Visa alla
(1)

Laxlasagne

(1)

Vegetarisk lasagne med aubergine

(2)

Fyllda pastarullar

(1)

Moussaka