Broccolipaj med ädelost, bön- och tomatsallad
Till middag: broccolipaj med ädelost.
Till matlådan: Lägg gärna till en bön-och tomatsallad.
När du värmer pajen på jobbet kan bönsalladen vara varm eller kall, men behåll lökringarna krispigt råa.
Ingredienser
150 gsmör
5 dlVetemjöl
0,5 tskSalt
2 äggulor
4,5 mskVatten
Fyllning
500 gBroccoli
5 dlmjölk
6 ägg
0,5 tskSalt
70 gÄdelost
gratinering
5 mskStröbröd
1 dlpersilja, hackad
3 mskOlivolja
Riven ost
Gör så här
1
Börja med degen. Hacka ihop smör, vetemjöl och salt till en grynig massa. Blanda sedan i äggulor och vatten till en fin och smidig deg. Låt degen vila svalt i kylen i 30 minuter.
2
Medan degen vilar i kylen, blanda ihop gratineringen. Rör ihop ströbröd, hackad persilja, olivolja och ost och ställ in blandningen i kylen.
3
När degen har vilat färdigt i kylen, tryck ut den i en ugnsfast form, cirka 20 x 30 cm. Grädda pajskalet i ugnen, 15 minuter i 200 graders värme. Ta ut och låt svalna.
4
Nu till fyllningen, vispa ihop mjölk, ägg och salt. Riv i ädelosten.
5
Fyll pajskalet med broccolibitarna. Häll över mjölkblandningen och toppa med gratineringen.
6
Grädda i ugnen i 25–30 minuter, 200 grader, eller tills äggstanningen har stelnat och ytan fått en gyllenbrun färg.