Falsk bouillabaisse
Det blir nästan alltid något över när du lagar fisksoppa. Här en variant som vi kallar falsk bouillabaisse. Pimpa gärna soppan med saffran och lite räkor till matlådan.
Ingredienser
Ingredienser
400 g
TORSKFILÉ, eller sejfilé, fryst
2
lökar, gula
3
vitlöksklyftor
4
morötter, stora
500 g
palsternacka
400 g
sparrispotatis
1 dl
Majsolja, eller rapsolja
3 dl
Vatten
500 g
Passerade tomater
2
Fiskbuljongtärningar
1 msk
Chilipulver
1 dl
grädde
1 msk
Basilika
1 tsk
Salt, drygt
Gör så här
1
Skala och grovhacka lökarna, skala och pressa vitlöksklyftorna. Skala morötterna och slanta dem i 5 mm tjocka skivor. Gör likadant med palsternackan, de större skivorna kan du dessutom dela på mitten. Runda av förberedelserna med att skala och skära potatisarna i små tärningar.
2
Hetta upp oljan i en stor gryta. Fräs lök, vitlök, morötter, palsternacka och potatis några minuter. Rör runt så att inget fastnar i botten. Späd med vatten och passerade tomater och tillsätt två tärningar fiskbuljong. Krydda med chilipulver. Koka upp och låt puttra i 15 minuter.
3
Under tiden, dela fiskfiléerna i mindre bitar, cirka 3 cm stora. När grytan har puttrat 15 minuter, tillsätt fisken och låt bitarna puttra med i grytan 5–6 minuter.
4
Tillsätt grädde och basilika och smaka av med salt. Låt grytan koka upp på nytt och ta den sedan av värmen.