Blondie med lime, kokos och vit choklad
Blondie med lime, kokos och vit choklad – kakan som blir en hel dessert med goda och vackra tillbehör.
– Inom bakvärlden har blondie blivit en trend – den är som en brownie fast ljus, och lite seg och kladdig i konsistensen, säger Hilda Kirkhoff.
Recept ur ”Hildas drömmar och andra bullar” av Hela Sverige bakar-vinnaren Hilda Kirkhoff.
Ingredienser
Blondie
1 msk
Smör
0.5 dl
Ströbröd, till formen
0.75
Riven kokos
200 g
Smör
200 g
Vit choklad
3
ägg
2 dl
strösocker
2 tsk
Vaniljsocker
0.5 krm
Salt
2
Lime
3.75 dl
Vetemjöl
Till servering
1 burk
Kokosgrädde
3 dl
vispgrädde
1 msk
florsocker, gärna ekologiskt
100 g
Vit choklad
frukt och bär
rostade kokosflakes
1
Lime, rivet skal
Gör så här
1
Värm ugnen till 175 grader (varmluftsugn).
2
Rosta kokosen i en torr stekpanna tills den är gyllenbrun. Låt svalna.
3
Smält smöret i en kastrull. Hacka den vita chokladen och lägg den
i det smälta smöret. Rör om tills chokladen smält. Ta sedan kastrullen
från plattan.
4
Rör ner ägg, strösocker, vaniljsocker, salt och de rostade kokosflingorna
i chokladsmeten.
5
Tillsätt rivet skal från 2 limefrukter och saft från 1 lime, samt vetemjölet.
Rör till en jämn smet.
6
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter. Känn
efter med en sticka – den ska vara lite kladdig i mitten.
7
Ta ut och låt kakan svalna.
8
Till servering: Vispa kokosgrädden till krämig konsistens.
9
Vispa grädde och florsocker till medelhård konsistens.
10
Vispa ner kokosgrädden i vispgrädden. Bred ut grädden på tallriken och dra med baksidan av en sked.
11
Lägg upp en bit kaka på varje tallrik. Smält den vita chokladen och
ringla över.
12
Dekorera med frukt och bär, rostade kokosflakes och rivet limeskal.