Pasta med ärtor och ärtskott
En snabblagad pasta med få beståndsdelar och mycket smak. De gröna ärtorna blir salta och syrliga av lagen de får koka i, medan ärtskotten tillför en underbart söt, grön smak. Recept ur boken ”Bönor, ärtor & linser” av Jenny Damberg.
Ingredienser
Ingredienser
500 g
Pasta
4
vitlöksklyftor
200 g
pancetta
400 g
gröna ärtor, frysta
2
Citroner, saften
2 msk
Smör
250 g
Ärtskott
1 näve
bladpersilja, stor
Olivolja
svartpeppar, nymald
parmesan
Gör så här
1
Koka upp pastavattnet medan du förbereder allt annat. Krossa och stek vitlöksklyftorna i olja i en stekpanna.
2
Plocka upp dem när de fått lite färg och mjuknat. Låt oljan vara kvar i pannan. Stek pancettan snabbt i vitlöksoljan. Tillsätt ärtor och citronsaft.
3
Mät upp 2 dl kokvatten från pastan, som nu kokat ett tag, häll kokvattnet i pannan med ärtor och pancetta och låt koka 3–4 minuter. Såsen reduceras, det är som det ska.
4
Rör ner smöret och smaka av med ganska mycket peppar. Lägg i 100 g ärtskott, merparten av persiljan och den nästan färdigkokta pastan. Blanda ordentligt. Späd eventuellt med mer pastavatten om det blir för torrt.
5
Strö över resten av ärtskotten och persiljan. Servera med hyvlad parmesan.