Choklad- och blåbärstrifle

Av Godare

Vad tycker du?

Choklad- och blåbärstrifle

(28)

Kladdig kladdkaka varvas med chokladmousse, grädde blåbär och likör i den här otroliga choklad- och blåbärstriflen. Recept ur Mia Öhrns bakbok ”Bästa kladdkakorna”.

Choklad- och blåbärstrifle

Ingredienser

Kladdkaka

100 g
Smör
2
ägg
3 dl
strösocker
1.5 dl
Vetemjöl
0.5 dl
Kakao
2 tsk
Vaniljsocker

Chokladtryffel

200 g
Mörk choklad
vispgrädde
1 msk
Honung

Till servering

vispgrädde
4 dl
Blåbär
0.5 dl
blåbärslikör, eller liknande bär- eller fruktlikör

Gör så här

1
Börja med kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform, cirka 18x24 cm, med bakplåtspapper. Smält smöret till kakan. Vispa ihop äggen lätt tillsammans med sockret. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och vispa ner i äggsmeten tillsammans med smöret. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna. All kladdkaka kommer inte att gå åt till desserten.
2
Hacka chokladen till tryffeln grovt. Koka upp vispgrädden (1,5 dl) tillsammans med honungen i en liten kastrull. När grädden börjar bubbla drar du kastrullen från värmen och tillsätter snabbt chokladen. Rör tills chokladen smält och tryffeln är jämn och blank. Häll över tryffeln i en bunke, täck med plastfolie och låt svalna helt i rumstemperatur. Det tar cirka 2 timmar.
3
Vispa 2 dl av vispgrädden till serveringen ganska löst och låt den stå i rumstemperatur i cirka 30 minuter. Grädden ska du sedan blanda ner i chokladtryffeln för att göra en chokladmousse, och det är viktigt att den inte är för kall eftersom det då finns risk att moussen skär sig.
4
Spara 0,5 dl av chokladtryffeln till dekor och vänd sedan ner vispgrädden i resten av tryffeln. Vänd ihop till en fluffig mousse. Vispa resten av grädden till serveringen fluffig.
5
Bryt kladdkakan i bitar och lägg en tredjedel av bitarna i botten av en serveringsskål. Stänk över lite av likören och strö sedan över en tredjedel av blåbären. Klicka över en del av chokladmoussen och vispgrädden. Fortsätt varva kladdkaka, likör, blåbär, chokladmousse och grädde. Avsluta med att strö över blåbär och ringla över den sparade chokladtryffeln. Servera direkt eller låt stå kallt.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Mintchokladkaka – härligt seg

  2. Crêpes med chokladfyllning

  3. Chokladterrin – lyxig och lättgjord

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Efterrätter
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!