Frasstekt ankbröst med kryddig sås

Av Lise Finckenhagen

(0)

Vad tycker du?

Frasstekt ankbröst med kryddig sås

Imponera med ett krispigt ankbröst med palsternackspuré, rödlökskompott och kryddsås med inslag av hallon. Det är faktiskt lättare än du tror! Servera gärna med stekt potatis.

Stekt ankbröst med kryddig sås
Stekt ankbröst med kryddig sås

Ingredienser

4 ankbröst
250 gSpenat, färsk, rensad och tvättad
1 vitlöksklyfta
salt och malen peppar
Olja

Rödlökskompott

2 rödlökar
2 msksmör
2 mskSocker
2 msksherryvinäger, balsamvinäger eller rödvinsvinäger

Palsternackspuré

600 gPalsternacka
6 dlmjölk
2 msksmör
salt och malen peppar

Kryddsås

6 dlKycklingfond, eller oxfond
5 mskAkaciahonung, flytande
4 mskBalsamvinäger
4 msksherryvinäger, eller rödvinsvinäger
4 stjärnanis
1 bitkanelstång
4 skivoringefära, färsk
2 vitlöksklyftor, krossade
2 msksmör
salt och malen peppar
1 nävehallon, färska (kan utelämnas)

Gör så här

1
Börja med rödlökskompotten. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs löken i smör på medelvärme tills löken är helt mjuk – utan att få färg. Strö över socker och tillsätt vinäger. Låt löken puttra tills vätskan har avdunstat och löken är mjuk. Rör om regelbundet. Krydda med salt och peppar.
2
Skala och skölj palsternackan. Skär den i små bitar. Lägg bitarna i en kastrull och tillsätt mjölken.
3
Koka upp, och låt det koka tills det mesta av vätskan har avdunstat och palsternackan är mjuk. Använd lite bakplåtspapper som "lock". Använd en matberedare eller mixer för att göra en slät puré. Rör i smöret och smaka av med salt och lite mald peppar.
4
Värm honungen till såsen i en kastrull. Tillsätt vinägern när honungen kokar ordentligt. Låt det koka tills det mesta av vätskan har avdunstat, då försvinner den råa vinägersmaken. Tillsätt fond och kryddor och låt det koka i ca. 15 minuter. Rör i små tärningar av kallt smör, några i taget. Smaka av med salt och peppar och sila av såsen innan servering. Tillsätt eventuellt hallon precis innan servering.
5
Skär ett rutmönster på den feta sidan av ankbrösten, använd en vass kniv och var försiktig så att du inte skär köttet. Gnid ankbrösten med salt och peppar. Stek ankbrösten med fettsidan nedåt i en medelvarm stekpanna. Stek tills fettet är knaprigt (ca. 10 -15 min). Vänd på brösten och stek ytterligare några minuter, ös stekskyn över dem med jämna mellanrum. Ta upp ankan ur stekpannan och låt den vila i 10 minuter, med fettsidan uppåt, innan servering.
6
Fäst vitlöksklyftan i en gaffel och värm upp en stor stekpanna till spenaten. Häll lite olja i pannan och tillsätt spenaten. Rör om med vitlöksgaffeln tills spenaten har sjunkit ihop.
7
Ta genast upp spenaten ur pannan och lägg den på en tallrik så länge. Krydda med salt, peppar och en liten nypa socker.
8
Skär ankbrösten i snygga skivor och servera med palsternackspuré, rödlökskompott, spenat och kryddsås.
9
Tips: Som extra tillbehör passar stekt potatis bra, och på samma sätt som palsternackspuré kan man göra selleripuré eller jordärtskockspuré. Byt ut 1-2 msk smör i såsen mot ankfett (från stekpannan). Om såsen verkar lite tunn kan du tillsätta lite majsstärkelse. Honungen kan ersättas med socker. Börja med att smälta sockret till gyllene karamell innan du tillsätter vinägern.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Frasstekt ankbröst med kryddig sås

Ämnen