Påsktårta med apelsin

Av Lise Finckenhagen

Bjud på en saftig och imponerande chokladtårta med apelsin till påsk! Den här kombon av mörk choklad och apelsinmarmelad är oslagbar. Receptet är för två kakformar på 20 centimeter i diameter.

Chokladtårta med apelsin och marsipanägg.

Ingredienser

Ingredienser

5 dl
mjöl
5 dl
Socker
1.25 dl
Kakao
3 tsk
Bakpulver
2 tsk
Vaniljsocker, äkta
2.5 dl
mjölk, gräddfil eller kefir
150 g
smör, smält (eller neutral olja)
2
ägg, stora
2 msk
Apelsinskal, fint rivet
1.5 dl
Vatten, kokande

Fyllning och glasyr

300 g
Mörk choklad
2.5 dl
grädde
1 dl
Apelsinmarmelad

Extratopping om så önskas

Choklad , riven
marsipanägg
apelsinskal, i strimlor (inlagda)

Gör så här

1
Värm till 170 grader. Klä formarna med bakplåtspapper och smörj in kanterna med smör eller olja.
2
Använd helst matberedare och blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver och vaniljsocker i bunken. Rör ihop väl.
3
Tillsätt mjölk, smör, ägg och rivet apelsinskal. Vispa ihop allt ordentligt på medelhastighet.
4
Tillsätt kokande vatten i en tunn stråle och kör matberedaren tills allt är väl blandat.
5
Fördela smeten i formarna och grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 35 minuter eller tills ytan är fast. Kolla om det är klart med en sticka, det gör inget om det blir lite kvar på pinnen. Den ska vara lite kladdig. Kyl kakorna först i formarna och sedan på galler.
6
Gör glasyren. Hacka chokladen fint och lägg den i en skål. Det är viktigt att chokladen är ordentligt finhackad.
7
Koka upp grädden. Tillsätt grädden lite i taget, rör hela tiden från mitten av chokladen med en slickepott. Chokladglasyren ska vara tjock, elastisk och glänsande.
8
Låt eventuellt glasyren stå i rumstemperatur tills den är tillräckligt tjock för att den ska kunna bredas på kakan. Rör om med jämna mellanrum.
9
Lägg ena tårtbotten på ett serveringsfat. Bred över hälften av apelsinmarmeladen och knappt hälften av chokladglasyren. Lägg på den andra bottnen och bred över resten av marmeladen och chokladen.
10
Lämna kakan utan glasyr på sidorna eller använd en slickepott och dra över sidorna så att de täcks med ett tunt lager marmelad blandat med chokladglasyr.
11
Garnera med inlagda apelsinskal, riven choklad och marsipanägg.
12
Följande steg beskriver hur du gör de inlagda apelsinskalen.
13
Tvätta apelsinerna väl och använd endast det yttre apelsinskalet. Använd potatisskalare om du inte har en sparrisskalare och skala apelsinen. Ta bort eventuella rester av den vita hinnan.
14
Skär skalet i tunna strimlor. Lägg strimlorna i en kastrull och fyll på med vatten tills det täcker. Koka upp, häll av vattnet, fyll på med färskvatten och koka upp remsorna igen.
15
Häll av det kokande vattnet och lägg tillbaka remsorna i kastrullen. Tillsätt ca. 1 dl vatten och 1 dl socker beroende på hur mycket du gör. Förhållandet bör vara ca 50/50 socker och vatten.
16
Koka upp och låt koka tills sockerlagen tjocknat något. Låt svalna.
17
Låt remsorna rinna av på hushållspapper innan du lägger dem på kakan.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Frisk påsktårta med passion och mango

  2. Påsktårta med lemon curd och grädde

  3. RECEPT

    Hållbarhetsexperten: Så fixar du en klimatsmartare påsk

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Påsk
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!